Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/1809817 www.bgdnes.bg

Аиша с нов нос

Обезобразена афганистанка получи нов живот и нов нос, далеч от ужасяващото робство в родината си.
23-годишната Аиша Мухамадзаи стана символ на потискането на жените в Афганистан. Младата жена бе осакатена зловещо от мъжа си и близките му, след като пробва да избяга от тях. Сега тя живее в приемно семейство в щата Мериленд, САЩ, и се опитва да забрави трагичните години в Азия.
За Аиша узна целият свят през август 2010 г., когато снимката й - с отрязан нос - се появи на корицата на списание "Тайм". С помощта на благотворителни организации 19-годишната тогава девойка успява да напусне раздирания от граждански конфликт Афганистан. В САЩ лекарите няколко месеца се опитват да спасят лицето й и преминава през няколко операции. Последната от тях е миналия декември, когато цели 8 часа хирурзите пришиват нов орган на мястото на всяващата ужас дупка.
Аиша се ражда в бедно афганско семейство и още 12-годишна е обещана от баща й на талибански боец - като изплащане на стар дълг. Когато се премества при мъжа си, започват мъките. Семейството на муджахидина се отнася към нея като към добиче - всекидевно я малтретират, карат я да работи като вол, а отгоре на всичко и да спи в обора при другите животни.
Жената не издържа и хуква да бяга. След няколко дни я хващат, а мюсюлманските съдии я пращат за 5 месеца в затвора. Когато излиза, мъжът и близките му си отмъщават кърваво за бягството. Завеждат я в планината и й отрязват носа и ушите.
Сега Аиша се радва на нов живот, но продължава да напомня на световната общественост за трагедията на мюсюлманките. "Искам да кажа на всички жени, които страдат от обиди и унижения - бъдете силни! Никога не се предавайте и не губете надежда!", призовава афганистанката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама