Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/7000540 www.bgdnes.bg

Световноизвестният БГ акробат Енчо Керязов: Щях да си загубя ръката!

Докторите от ВМА ме спасиха, върнах се от турнето на носилка

"За малко да остана без ръка! Счупих всички медицински правила и за съжаление се върнах преждевременно от турнето в Испания. Но както се казва, всичко си има цена - благодаря на доц. Русимов и д-р Мирослав Ненков, че ми спасиха живота."

Така един от най-добрите световноизвестни циркови артисти Енчо Керязов обясни нещастния случай, който му се случва съвсем скоро. На тренировки по време на турне извън България Керязов пада много лошо точно върху ръката си. Нараняването е изключително сериозно, защото има разкъсани вътрешни връзки и сухожилия. Акробатът разбира, че има възможност дори да изгуби ръката си, ако не се лекува правилно и бързо.

Реклама

"В сравнение с това, което му се беше случило, счупването изглежда нещо съвсем елементарно" - коментират ситуацията медици.

Керязов скоростно се връща в България, където за щастие ръката му е спасена. Според мнозина това си е истинско медицинско чудо.

"Искам да благодаря и на нашата шампионка Евгения Раданова, която много ми помогна да оцелея, както и на бъдещите си рехабилитатори Дима Керязова и Никола Колев. Доста ще трябва да се потрудим, докато се възстановя", сподели вече с усмивка Керязов.

От вчера приятели и почитатели от цял свят се обаждат на цирковия ни артист да му пожелаят бързо излекуване. "Заради публиката още продължавам. Разплаквам се всеки път когато чуя аплодисментите накрая", споделя Керязов.

За разлика от тези, които мислят, че след като научиш един номер, по-нататък е лесно, акробатът е на друго мнение.

"Определено по-трудно е да поддържаш трудните си номера, защото очакванията към теб стават много големи. Всяко шоу трябва да показва на зрителите защо именно ти си най-добрият. Нещо още по-задължаващо: стотиците млади ученици в цирковите школи започват да те следват, стават ти истински фенове и е много страшно да ги разочароваш", обясни ни Енчо.

Реклама

Със сигурност и тялото се съпротивлява след толкова напрежение повече от десет години вечер след вечер. Няма как само парите да карат артиста да продължава да поддържа желязна форма.

"Ако този въпрос ми го бяхте задали преди създаването на фондацията за деца на мое име, със сигурност щях да отговоря, че парите никога не са били главният мотив за мен", каза още носителят на "Сребърен клоун". - "Много бързо разбрах, че публиката командва парада, тя ти вдига хонорара и тя го сваля. Благодарение на моята работа успях да си извоювам висок хонорар и финансова независимост. Сега, когато финансирам изключително скъпи проекти, започнах да обръщам голямо внимание на парите, които получавам от участия. Защото има много стойностни неща, за които искам да ги дам."

Зад тези думи стои фактът, че Енчо Керязов лично дарява 90% от всичко, което изкара, на фондацията си. Надява се, че в бъдеще ще има много фирми, които ще го подкрепят.

"Доверието на хората се печели много трудно, още повече ако искаш от тях пари", казва благодетелят.

За да стигне дотам да може да отделя средства и за другите, пътят на световноизвестния артист е дълъг. Още когато е на 6 г., започва да се занимава с акробатика, 8 г. по-късно влиза в националния отбор на България по акробатика. Първият му досег с цирковото изкуство е, когато е на 16 г. Тогава става част от трупата за жокеи "Романови" и обикаля из цяла Европа. През това време подготвя самостоятелен акробатичен номер - баланс върху ръце. Уменията му са забелязани и от един от най-големите циркове в света - "Ронкали". Керязов вече е на 44 г. и често му задават въпроса кога ще се оттегли от цирка.

"Наближавам възрастта, в която трябва да приключа с излизането на арената. Но това го решава публиката. Докато ме иска и ме аплодира, ще продължавам", казва с усмивка Енчо Керязов.

Реклама
Реклама
Реклама