Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/5449627 www.bgdnes.bg

Калоян Денков стана баща, докато участва в “Мастър шеф”

Група деца чества рождения ден на свое приятелче миналата неделя. Хапват бургери, ребърца и по едно време всички застават заедно за снимка. За усмивка вместо зеле всички в един глас крещят: “Мачкай”.

Неслучайно - до тях е един от участниците в новия сезон на “Мастър шеф”, който често изразява емоциите си в предаването с тази реплика. 29-годишният Калоян Денков е поканен от свои познати да готви на детското парти и с усмивка гледа реакцията на малките.

Реклама

“Когато ми дадоха престилката в “Мастър шеф”, “мачкай” неволно излезе от устата ми. Когато го повторих още един-два пъти, ми стана като запазена марка при преминаването на изпитания. Вече има и шега в шоуто - Петър Михалчев от журито ми вика доктор Мачкай”, разказва Калоян.

Репликата всъщност тръгва покрай неговия приятел Симеон Найденов, който е професионален покер играч и е първият българин, спонсориран от най-голямата онлайн покер зала в света. Винаги когато той е на важен турнир, се чува с приятелите си по телефона, които го надъхват с “Мачкай”. “Видях, че някои хора се смачкват психически, когато го кажа в предаването, а и е забавно като шоу”, усмихва се Калоян.

Той самият отдавна се интересува от кулинария.

Първите му стъпки в

кухнята са на

8-годишна възраст

След като научава елементарните неща като как да си изпържи яйца, започва с по-сериозните - учи се да прави сам кексове и курабийки. Експериментира най-много, когато е при баба си на село - в Комарево, във Врачански окръг.

Още се сеща за първата си самостоятелна инициатива в кухнята на баба си. Предишния ден заедно с нея правят кекс и когато жената отива на работа, Калоян решава да провери какво е научил. По спомени забърква смес с брашно, яйца, мляко, захар, но накрая резултатът е много по-лош от очаквания. “Кексът беше провал, но пък дядо ми каза: Щом има шекер, ще го изядем. И си го хапна”, смее се Калоян.

Страстта му към кулинарията се усилва с годините. Дори обмисля това да учи в средното училище, но влиза в езикова гимназия. Малко преди да я завърши сменя посоката - решава да учи медицина. Майка му е дерматолог, вуйчо му минава през коремната хирургия, а сега е пластичен хирург. “В 11-12-и клас бях сигурен, че искам да уча медицина заради пластичната хирургия. Приеха ме в Пловдив и учих там”, обяснява Калоян.

Реклама

Той се дипломира през 2012 г., но още преди това започва работа в клиниката на вуйчо си и майка си по пластична и естетична хирургия. В нея Калоян тръгва от най-ниската позиция - в началото се занимава само с попълване на документацията, а след това започва да асистира в операциите. През 2013 г. е назначен в Клиниката по коремна хирургия във ВМА.

Сега прави

специализация

по обща хирургия

към медицинския факултет на Софийския университет. “Реших първо да мина обща хирургия, а следващата ми тясна специалност да е пластичната”, обяснява Калоян.

Дори и след много тежък ден в операционната, вечер влиза в кухнята вкъщи и готви нещо вкусно за себе си и съпругата си Елица. Двамата са заедно от студенти, а миналата година Калоян ѝ предлага брак - на ваканция в Италия, която той организира за 30-ия рожден ден на Елица. До последно любимата му си мислела, че на празника ще бъде в София с най-близките си приятели. Тя дори ги кани на парти. Калоян обаче ги инструктира да потвърдят, разказвайки им за изненадата. Предупреждава и колегите ѝ в работата - тя е младши одитор експерт, че няма да я има за малко и ги моли да ѝ пуснат отпуск.

Така на самия рожден ден - 30 април, той отива да я види в обедната ѝ почивка. Качват се в колата на техен приятел и без Елица да подозира, стигат до летището. Чак когато вижда куфарите в багажника, младата жена разбира, че ще замине на почивка - летят до Милано. “На другия ден тръгнахме с влака към Венеция, пак без да ѝ кажа предварително. Спахме в Тревизо 3-4 нощувки, а на третия ден в Италия ѝ предложих да се омъжи за мен”, спомня си Калоян.

Двамата се разхождат по площада “Сан Марко” във Венеция. Атмосферата е толкова предразполагаща, че той бързо дава фотоапарата на група американки да ги снимат. Докато Елица се обръща да погледне, Калоян вече е паднал на колене пред нея. Тя ахва, разплаква се и казва: “да”. Те сключват граждански брак в началото на годината. Малко след това - на 27 февруари, когато Калоян вече е сред участниците в “Мастър шеф”, на бял свят се появява първородното им дете - дъщеря им Симона. Сега семейството е в трескава подготовка за църковния си брак, който ще бъде през юни.

РЕЦЕПТАТА НА КАЛОЯН

Агнешки котлети с булгур, шушулки от грах и сос бордулез

За котлетите: приготвя се предварително хрупкавата билкова коричка, за която са нужни розмарин, мента, магданоз, шамфъстък, стар хляб и зехтин.

Всички билки, ядките и хлебните късове се слагат в кухненския робот да се смелят, след което се добавя малко зехтин, докато трохите се навлажнят. Сместа се разстила в широка чиния. Почистените агнешки котлети (2 или 3 за порция) се овкусяват със сол и пипер и се запечатват в нагорещен тиган с малко зехтин от всички страни, след което се слагат в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 6 минути. Изкарват се от фурната, намазват се с горчица, овалват се в билковата смес и се връщат във фурната, докато билките се запекат и станат на хрупкава коричка (2-3 минути). Изкарват се и се оставят да починат 5 минути.

Фин салатен булгур се залива с вряла вода в съотношение 1 към 1 и се захлупва да си поеме водата. Нарязват се на много ситни кубченца шалот или лук, морков, червена чушка, ситно нарязана люта чушка сушена, кайсия и настъргана кора от лимон. Всичко се прибавя към набъбналия булгур, разбърква се добре и се овкусява със зехтин, сол и черен пипер. Шушулките от грах се бланшират във вряща вода за 1-2 минути, след което се шокират в ледена вода. Подсушават се и в умерено загрят тиган с малко зехтин се сотират за не повече от 1 минута, овкусяват се със сол и пипер.

Сос бордулез: гъби, нарязани на филийки, 1 шалот, счукан черен пипер, щипка прясна мащерка, дафинов лист и 150 мл червено вино се слагат заедно в касерола да се варят. Сместа трябва да се редуцира, докато остане 1/4. Прецежда се и се добавя към 50-100 мл сгъстен с нишесте или редуциран телешки или пилешки бульон. Можете да аранжирате чинията, както аз съм го направил, или да използвате въображението си, но не изсипвайте соса върху котлетите, защото целта е да останат с хрупкава коричка.

Реклама
Реклама
Реклама