За риба с Цанко: Шаранът тръгва през март само на месо

Преследвачи на митичния складководен вид вече се хвалят с първи улови
Научните теории доказват, че шаранът се отърсва от зимен сън през март. Кога обаче започва да кълве, зависи от капризите на времето.
За по-сигурно специалистите пишат, че активността му се засилва след 15 март. Според други водата в язовира трябва да стане над 10 градуса и тази лакома риба започва да търси храна.
Никой обаче от родните рибари не си прави труда да мери температурата на водата. Затоплянето на горните слоеве през пролетта е на 5 м от повърхността и тогава рибата наистина изскача и буквално се грее на слънцето. Някои се хвалят, че са
ловили шарани на
големи дълбочини
и през февруари,
докато вали сняг
“Беше една зима. Добре, че имах печка в старото жигули, защото навън валеше сняг и треперех от студ. Стояхме две нощи и 3 дни и си спомням, че хващахме шарани на яз. “Цонево”. Много хора не ми вярват, но мисля, че е нормално за февруари рибата да се активизира”, спомня си известният варненски скулптор Евгени Баръмов.
“При мека зима шаранът кълве през февруари. Ходили сме с Евгени на скалите при Дебелец, когато на “Цонево” имаше риба. Знаехме местата, където рибата се групира да изкара студените месеци.
Кълвеше на бял червей, но вадехме по-дребни риби. Иначе Евгени има един лаф, че когато шаранът се активизира, първо си търка корема в камъните да се изчисти”, допълва приятелят на скулптора Димитър Василев, известен ловец на шарани.
Англичаните препоръчват температурата на водата в язовира да се измерва, преди да хвърлим съответната стръв през пролетта. Според тях в горните по-топли слоеве кислородът е повече и това кара рибите да се издигат нагоре.
“В зависимост от температурата на водата в дадена дълбочина може да се съди за различните видове риба. Ако се научите как да се определят границите между слоевете на температурата на водата, това ще ви помогне да изберете правилно риболовните съоръжения и да имате по-успешен улов”, съветват те.
И добавят, че в сладководните водоеми слоевете вода с различна температура рядко се смесват. Те съветват още рибарят да си носи въже с възли на всеки метър, на която да поставя термометър на различни дълбочини, за да измери топлината на пластовете вода.
На дълбочина до 5 м в язовирите водата най-бързо се стопля и рибата трябва да се търси там.
Мартенски риболов на шаран преди 15 г. при слънчево време на близкия до Провадия яз. “Комарево” потвърди това. При цялата подготовка за улов на дъно се наложи да се използват техники от морския риболов, за да има успех.
Оказа се, че рибите
не пипат изобщо
на тежко,
в един момент, когато водата се стопли, шараните започнаха да скачат над водата или да правят вълни под самата повърхност. Опитите да бъдат уловени на метър и половина дълбочина на плувка също не дадоха резултат.
Когато стръвта бе поставена на 50 см под плувката, нещо, което се прави при улов на морски кефал и илария, шараните веднага атакуваха торните червеи.
Първите шарани за годината са толкова изгладнели, че предпочитат само месо. Освен на торни те отиват и на гроздове от земни червеи. По това време на годината едри екземпляри могат да кълват и на дребна рибка, което пък предизвиква вечния спор дали шаранът не е своего рода хищник.
При първото мартенско кълване е трудно да се каже дали захранките могат да вършат работа, защото рибите обикалят неистово целия водоем в търсене на местни продукти, сред които са и насекомите.
Големите температурни рекорди този февруари докараха новини за уловени шарани. Успех е имало на кариерите при Долни Богров и Негован, похвали се столичният рибар Павлин Петков.
Търновски рибари са тръгнали преди 2 седмици за каракуда, но са уловили на яз. “Ловнидол” на плувка 2,5-килограмов шаран.
Тази риба би трябвало да се активизира първо в Дуранкулашкото блато, защото там дълбочината е 2,5 м почти навсякъде. При положение че морската вода вече гони 10 градуса, няма как шараните да не са активни, ако ги има след методичното избиване с ток.
Линът, като най-близък роднина на шарана, би трябвало да тръгва по същото време. Развъждането на тази риба през последните години на Дуранкулак примамва варненските рибари. Те очакват линовете да започнат настървено да кълват по празниците.
Досега никой не е пробвал там, защото блатото е разрешено едва от 1 до 31 март, за да не бъдат безпокоени птиците.
Линът на това място
кълве почти само
на блатен червей
На тази стръв отиват и шараните. Линовете обаче могат да бъдат примамени и на грозд от бели червеи. Когато времето в началото на октомври застуди, те започват да налитат на това месо, но почти никога не пипат торните червеи.
Повечето рибари обаче още страдат по хищните риби и търсят сулка и костур в язовирите. Бели риби от 2 кг нагоре са уловени на яз. “Тича”.
По принцип там през март е царството на уклея. На “Цонево” белите риби се изтарикатиха и отиват само на изкуствени примамки. За любители от брега остават костурите. Търсачите на хайвер чакат заедно с шарана да се активизира и таранката, която също тръгва при топло време по-рано.
Дребни лавраци и калкани се ловят край Кабакум
За втори пореден февруари варненци преследват лаврак на плажа Кабакум преди Златни пясъци. Миналата година по време на улов на калкани на солена рибка излизаха екземпляри от луксозната риба до килограм.
Тогава за първи път се заговори за масов улов на хищника, който иначе може да бъде хванат само с мрежи или харпуни.
“Изглежда, лавракът обича местата, където се влива сладководна вода, защото го ловим на рекичката до Дома на журналистите. Този февруари обаче рибите са по-дребни, по половин килограм.
Отиват най-вече на осолен гюмюш, който всички хвърлят като стръв за калкан”, обяснява Димитър Василев. Дребни калкани вадят и на плажовете на Ветеран и Черноморец на юг от нос Галата.
В същото време пред Морската гара във Варна вечерният улов на попчета върви с пълна сила. Някои използват скариди и бял червей, но според по-опитните нарязаното дребно попче веднага привлича по-големите лихнуси.
На прясното месо може да се хване и някоя писия, която е най-активната морска риба през зимата. Теорията, че калканите се хранят предимно с попчета, още не е популярна. Най-добре за тях са осолените местни видове като сафрид, гюмюш или зарган.
Плоските риби рядко атакуват балтийската килка, макар че варненци я осоляват прилежно и казват, че е по-добра от трицоната като стръв.