Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/19146589 www.bgdnes.bg

Драмите в Народния състаряват Морфов

*Театралът преживя сърдечни проблеми

*Режисьорът изцяло побеля, не може да живее без цигари

Драмите в Народния театър състаряват бившия директор Александър Морфов. Отскоро скандалният режисьор е с изцяло побеляла коса и видимо уморен от битката си за културата в България. Все пак 63-годишният Морфов има повод да се усмихне - преди дни съдът реши той да бъде върнат като директор на Народния театър, откъдето бе уволнен дисциплинарно преди по-малко от две години. Тогава режисьорът на постановката "Хъшове" надраска вратата на пиарката на театъра Велислава Кръстева, заради която избухна огромен скандал. В крайна сметка и двамата се разделиха с постовете си.

Покрай скандалите в театъра Морфов имаше и здравословни проблеми. През миналата година той бе приет в болница заради болно сърце. "Не се чувствам добре, да ви кажа честно - призна тогава режисьорът. - Имам проблем със сърцето и съм в болнично заведение. Нямам нужда от нищо в момента, надявам се да се оправя..."

Реклама

За щастие Морфов преодоля проблема и бързо бе изписан от болницата, като най-вероятно вече има поставен стент на сърцето. "Вече съм добре", каза тогава театралът пред "България Днес", без да дава повече подробности за здравословното си състояние. Морфов не обича да говори за личния си живот и да го споделя пред обществото. Той почти не ползва социални мрежи и не поства снимки и клипчета, както много свои колеги.

От дълги години театралът е щастливо женен за актрисата Рени Врангова, с която имат две дъщери - Неда и Сара. Семейството се радва и на малко кученце, разходките с които успокояват вечния бунтар. Голямата радост на Морфов е неговият внук Филип. 9-годишното момченце е син на по-голямата му дъщеря Неда, която завърши "Кино" в Единбург. Малката му щерка Сара също има артистични заложби и вече има немалко роли. Тя пожъна успех с амбициозния проект на Мариус Куркински "Ревизор". Нейният театрален прощъпалник идва в постановката на баща й "Хъшове", която се игра близо 20 години. Именно актьорите от постановката са една от големите опори на скандалния режисьор. Той бе подкрепян като директор на Народния театър от шефа на артистите Христо Мутафчиев, а Валери Йорданов бе плътно до него при протестите му срещу ръководството на театъра. Морфов бе много близък и с покойния Чочо Попйорданов, който изигра една от най-незабравимите си роли именно в "Хъшове".

Както повечето хора на изкуството, Морфов има своите пороци. Прекаралият няколко години в Русия режисьор определено не е въздържател, но отровата, без която не може, са цигарите. Морфов пуши почти постоянно, което вероятно е един от факторите, довели до сърдечните проблеми. Театралът дими дори по време на репетиции, но колегите му отдавна са свикнали с тази негова странност. Едно от най-точните описания за него даде преди време бившият културен министър Вежди Рашидов: "Той е изключително талантлив човек. Всеки кадърен човек е малко чешит, той си е такъв".

Четете още

Александър Морфов спечели дело срещу Народния театър, върнат е като главен режисьор

Александър Морфов спечели дело срещу Народния театър, върнат е като главен режисьор

НЕУЗНАВАЕМ! Александър Морфов побеля, закри "Сцена на кръстопът"

НЕУЗНАВАЕМ! Александър Морфов побеля, закри "Сцена на кръстопът"

Александър Морфов сам на бар (снимки)

Александър Морфов сам на бар (снимки)

Александър Морфов е бащата на войнишката хорова песен

Александър Морфов е бащата на войнишката хорова песен

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама