Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/19138614 www.bgdnes.bg

Георги Мамалев: Парцалев почерпи колегите за ЧРД и остана без пукната пара

"Бате Жоро Парцалев умираше да гощава другите и се обиждаше, ако някой поиска да плати сметката. Беше всеизвестен в това отношение - много ларж, абе, готин човек." Така започва разказа си актьорът Георги Мамалев за покойния си колега, големия артист Георги Парцалев. Двамата се засекли на снимачната площадка на филма "Тринадесетата годеница на принца", Мамалев играел принц, а Парцалев - неговия баща крал. Режисьорката Иванка Гръбчева решила да реализира продукцията по сценария на Братя Мормареви в Германия, в замъците в Кемниц.

"През 80-те години градът се падаше в "нашата" част - ГДР, и се казваше Карлмарксщат", спомня си Мамалев и продължава: "Част от актьорите, ангажирани за филма, спяхме в стария хотел на Кемниц, построен през 1936 г. - импозантен, с дебели каменни стени. Останалите, бяха отседнали в нова сграда, типово социалистическо строителство, имаше ги във всеки окръжен град и у нас. Бате Георги Парцалев, с когото се познавахме добре покрай участията ни в концерти, турнета, филми, телевизионния театър и предаванията в БНР, нямаше късмет с настаняването."

Реклама

Един ден Парцалев дошъл в стария хубав хотел да навести колегите си и заварил Велко Кънев, Иван Григоров, Павката Поппандов и Жоро Мамалев да си говорят във фоайето.

Поинтересувал се как са младите му колеги и после им разказал:

"В моя хотел не е особено интересно. Един от организаторите донесъл от България щайга домати и сега всички са се събрали да ядат. Викнаха и мен: "Другарю Парцалев, елате!". Как не! Ще седна аз да ям домати!". И после шеговито, но с укор изстрелял: "Вие защо не бяхте на моя рожден ден?".

Седмица преди това обичаният комик бил станал на 60 г.

"Обяснихме му, че по това време сме били на снимки и затова не сме могли да го уважим", спомня си Мамалев и продължава с думите на Парцалев: "Ааа, добре, значи ще трябва да почерпя!".

Вечерта актьорите се събрали на трапезата на Парцалев и по царски отпразнували кръглата годишнина на Царя на Калемби от "13-ата годеница на принца".

"На другия ден продължихме да снимаме. Изведнъж видях Парцалев да сърба бульонче от тези, които се разтварят във вряла вода, и го попитах: "Бате Жоро, ти нещо на диета ли си?".

Парцалев с типичната си прямота отвърнал: "Ами, диета. Нали почерпих и отидоха командировъчните, та сега гледам по-лекичко да минавам".

Реклама

Тежко чувство на вина нагнетило Мамалев: "А ние четиримата смятахме, че бате Жоро, като е Парцалев, заслужил артист, народен артист, са му дали повече хонорар и няма проблем да плати сметката".

Събрали се виновните актьори и започнали да умуват какво да направят, за да спасят Парцалев от глада.

"Помислихме си, че ако просто съберем пари и му ги дадем, бате Жоро ще ни вдигне огромен скандал. Дали да не помолим друг човек да му ги предаде? Но кой? Решихме, че ни трябва помощта на режисьорката Иванка Гръбчева - ще съберем пари, двамата с директора на продукцията хер Вайс ще извикат Парцалев и ще му кажат, че му отпускат допълнителни командировъчни. Ваня обаче ни отряза с думите: "Вие пък като че ли имате много пари".

След няколко дни обаче Парцалев се появил отново в стария хотел и с най-щастливата усмивка на лице запитал младите актьори: "Получихте ли вторите командировъчни? Какво правите, къде са останалите? Дойдох да почерпя! Ще ви дадат и на вас допълнителни командировъчни, да знаете, но започнаха от по-известните. Затова аз черпя сега".

Мамалев и до днес не знае какво Иванка Гръбчева е говорила с хер Вайс, за да избавят Парцалев от бульоните, но този път не се хванал на предложението на щедрия колега. Измъкнал се Мамалев и се скрил в стаята си под предлог, че очаквал разговор с България. Другите актьори също намерили оправдания, за да не похарчат новия хонорар на Парцалев.

"Кой болен, кой има нещо да върши, кой се забързал за среща с приятели, всеки нещо измисли. А бате Жоро откровено бе разочарован от нас и каза: "Еее, ми нищо не става от вас! Тъкмо исках да почерпя". Такъв бе бате Жоро. Велик!", с усмивка на лице и с любов в сърцето към Парцалев споделя Георги Мамалев.

Четете още

Мамалев,  Воденичаров и Токмакчиев се евакуират от окото на бурята в САЩ

Мамалев, Воденичаров и Токмакчиев се евакуират от окото на бурята в САЩ

Мамалев, Точно и Камен Во бягат в Америка
Мамалев, Точно и Камен Во бягат в Америка

Мамалев, Точно и Камен Во бягат в Америка

Мамалев СЕ ОПЛАКА: Ядем изкуствена храна, забравихме вкуса на истинската

Мамалев СЕ ОПЛАКА: Ядем изкуствена храна, забравихме вкуса на истинската

ЧРД! Георги Мамалев чукна 72

ЧРД! Георги Мамалев чукна 72

Реклама
Реклама
Реклама