Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18974363 www.bgdnes.bg

Джина от "Трамвай №5" спасява таралежи

Ако намерите "мъртъв" Ежко на улицата, скрийте го в дупка или кашон, той спи зимен сън, настоява певицата

"От 25 години храня бездомни кучета и котки, а през последните години се навъдиха и много гладни таралежчета. Те също идват да се нахранят на улицата, където давам консерви и гранули на другите бездомни животни. Движат се бавно-бавно, защото е време за зимния им сън." Това разказа вчера за "България Днес" легендарната певица Джина Иванова от "Трамвай щ5".

Реклама

"Ако намерите "мъртъв" Ежко-Бежко, не го погребвайте, не го изхвърляйте в уличната кофа за боклук. Той не е мъртъв, а спи зимен сън! Направете му хралупа и го скрийте някъде на сухо и защитено място, за да преживее зимата", съветва певицата.

През последния месец в столичния квартал "Надежда 1", където Джина живее и се грижи за бездомничетата, тя се е натъквала на три умъртвени и оплискани в кръв трупа на таралежчета.

По нейни думи, когато хората намерят в двора си или на улицата "заспал" таралеж, решават, че е мъртъв, а той всъщност е заспал от безпомощност, търсейки скривалище за своя зимен сън, който обикновено продължава от ноември до март.

В естествена горска среда бодливите бозайничета копаят дупки, за да останат в безопасност по време на зимната си дрямка, но в градски условия те трудно намират подходящи зелени площи, храсти или гори, в които да изкопаят зимното си леговище. "И търсейки упорито подходящото място, таралежите се докарват до пълно изтощение, сънят ги натиска и те заспиват където ги свари биологичната зимна дрямка", разказва певицата и продължава: "В градски условия таралежчетата често пъти заспиват на различни странни места като крайпътни улици, шосета или тротоари".

Когато бодливите животинки са в хибернация, сърдечната им честота и общото функциониране на тялото доста се забавят, защото: "По този начин таралежите пестят енергията си, а хората се объркват, че са умрели, и ги убиват в опита си да видят дали мърдат, настъпват ги по главичките или просто изхвърлят телцата им в кофите за смет", огорчена разказва изпълнителката на песента "Клетва" и продължава с насълзени очи: " Ако видите неподвижен таралеж, преместете го на безопасно и топло място и се уверете, че може да оцелее там 5 месеца. Направете му дупка или го скрийте в картонена кутия, на сухо, безопасно и тихо място".

Според зоолозите таралежите са застрашен вид, напълно безобидни са и са много важни в нашата екосистема.

"Не ви коства нищо да помогнете на толкова крехко и беззащитно спящо животно. Нека бъдем добри с таралежите!", призовава Джина Иванова.

Права е!

Четете още

Джина Иванова от "Трамвай №5" пред "България Днес":  Стрелят с пушки по котките ми

Джина Иванова от "Трамвай №5" пред "България Днес": Стрелят с пушки по котките ми

Голямата дъщеря на Петко Петков от “Трамвай №5”се венча след 16- годишна връзка

Голямата дъщеря на Петко Петков от “Трамвай №5”се венча след 16- годишна връзка

Реклама
Реклама
Реклама