Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18973659 www.bgdnes.bg

Какво, къде и кога да гледаме от фестивала "Синелибри"

Ярък акцент тази година на фестивала "Синелибри" е документалният филм „Избери Ървин", посветен на иконичния шотландски писател, публицист и режисьор Ървин Уелш.

Авторът на „библията за аутсайдери" „Трейнспотинг" пристига в София по покана на организаторите заедно с Иън Джефрис, който е режисьор на филма.

Реклама

Официалната премиера в тяхно присъствие ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер", а литературната среща с автограф е предвидена за 17 октомври. В рамките на събитието, което е със свободен достъп, към почетните гости ще се присъедини и българската актриса Анжела Недялкова, изиграла ключова роля в „Трейнспотинг 2" на режисьора Дани Бойл.

Още на 12 октомври ще си спомним за актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов чрез документалния филм „Свободен, по-свободен, Димитър", който също е част от конкурсната програма.

Събитието в кино „Одеон" включва представяне на филма в присъствието на режисьорката Розита Еленова и със специалното участие на актрисите Светлана Янчева, Йоанна Темелкова, Виолета Марковска и Деляна Хаджиянкова. Ще представим и книгата, посветена на Димитър Еленов, както и предстояща изложба.

На 21 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер" ще се състои световната премиера на филма „Аз, Харли и Път 66". Едно шеметно пътуване, изпълнено с приключения и пропито от духа на Джак Керуак и неговата магическа литература. Филмът е копродукция на България и САЩ, режисьор е Владимир Шишков, сценарият е дело на Боян Биолчев и Костадин Бонев.

В състезанието тази есен се откроява премиерното заглавие „Уилям Фокнър: Миналото никога не умира" на Майкъл Модак-Труран. Това е първият официален документален портрет на автора на „Врява и безумство", носител на Нобелова награда и двукратен лауреат на „Пулицър", чието влияние е определящо за формирането на американския литературен канон. Историята на Фокнър е разказана от номинирания за „Оскар" Ерик Робъртс и ще бъде представена в София от Анита Модак-Труран, изпълнителен продуцент на филма, на 28 октомври от 19:00 ч. в Дом на киното.

Ценителите на поезията в киното не бива да пропускат филма „Човешките потайности" на режисьора Миша Пекел.

Реклама

Лиричният разказ за приятелство между три деца, разцъфнало „на границата", укрепнало във времето и устояло на множество предизвикателства, докато не се намесва войната, е създаден в сътрудничество със световноизвестната писателка от български произход Капка Касабова. Двамата лично ще представят филма и ще разкажат за съвместната си работа на 29 октомври от 18:30 ч. в Дом на киното.

Модулът с документални филми включва още любопитни заглавия, сред които „Едно ледено лято" на Мария Чернева, чиято премиера е на 28 октомври в „Топлоцентрала" със специалното участие на уважавания учен и полярен изследовател Христо Пимпирев. А на 29 октомври в кино „Одеон" ще покажем филма „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал". След прожекцията Лиза Боева и Ицко Финци ще запознаят зрителите със свои размисли и интерпретации върху необятното творчество и личността на Шекспир. На фокус ще бъдат емблематичната трагедия „Хамлет" и книгата „5 пиеси от един актьор".

В състезанието за най-добър документален филм се включва и „Монумент на любовта" - разтърсваща история за пътуването на Джейкъб Комфорти и неговата майка, които в продължение на 25 години изследват и документират съдбата на евреите в България по време на Холокоста. Филмът се радва на изключителен фестивален успех по света. Премиерата в София е на 2 ноември в Casa Libri.

Внимание заслужава и филмът „Ана Бландиана: Между мълчанието и греха", копродукция на Румъния и САЩ. Режисьорката Диана Николае изследва живота и творчеството на голямата румънска поетеса, общественичка и дисидентка, родена в Тимишоара. Прожекцията ще бъде съпътствана със специално събитие по случай румънската галавечер.

За излъчване на лауреат в конкурса за документален филм Синелибри ще разчита на тричленно жури начело с Рене Карабаш (литературен псевдоним на Ирена Иванова) – писателка, поетеса, театрален режисьор и актриса. За романа си „Остайница" (2019), който е в процес на екранизация, е отличена с награда „Елиас Канети" и с две номинации за роман на годината – от Национален фонд „13 века България" и Литературни награди „Перото". Божидар Манов е изтъкнат кинокритик, доктор на науките, професор в НАТФИЗ, преводач.

Напоследък проф. Манов е известен и като автор на сборника с разкази „Хора с прякори", спечелил признанието на критиката и широката публика.

Третият член на журито е Найо Тицин – популярен продуцент, режисьор, журналист, организатор на ежегодния фестивал за документални филми „Мастер оф Арт". Филмът победител в документалния конкурс ще бъде обявен на 25 октомври в рамките на официалната церемония по награждаване в зала 1 на НДК.

Четете още

Тео Ушев взриви публиката на Синелибри

Тео Ушев взриви публиката на Синелибри

Фредерик Бегбеде разказа за алкохола, писането и наркотиците

Фредерик Бегбеде разказа за алкохола, писането и наркотиците

Реклама
Реклама
Реклама