Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18777556 www.bgdnes.bg

Мария Сапунджиева: Невена Коканова доведе козле в гримьорната

Почитат паметта на първата дама на българското кино 

Събират пари за покрива на библиотеката в село Иглика, в нея има 1500 книги на голямата актриса 

"Ех, Венчето, Венчето. Голяма моя приятелка. В Сатиричния театър бяхме в една гримьорна, много се обичахме. Най-смешното е, че винаги се гримирахме с ръце. Това е паметна гримьорна, в която Невена беше довела едно козле, защото то щеше да измръзне в селото, в което тя имаше къща. Невена е най-добрата жена и женствена дама, която съм познавала. Тя бе и кръстница на сина ми." Това си спомня днес актрисата Мария Сапунджиева за голямата Невена Коканова. Само след дни - на 7 септември, отново се събират в село Иглика приятели на покойната велика актриса да я почетат. Вековната къща в Габровския Балкан, реставрирана от актрисата, ще оживее отново чрез гласовете на приятелите на Невена, между които археологът Дикран Балабанян, Георги Тошев, дъщеря й Теодора заедно с детето си и много други. За съжаление, тази година няма да може да присъства близкият на Коканова режисьор Павел Павлов, защото почина миналата година през октомври.

Реклама

Близките на първата дама на българското кино организират и благотворителна кауза, с която ще се подпомогне дейността на читалището, което носи нейното име, да набере средства за ремонт на покрива. В библиотеката се съхраняват над 1500 книги на Невена Коканова.

Началото на събитието ще бъде поставено в 18,00 ч. с освещаване на Народно читалище "Невена Коканова". Присъстващите ще си припомнят за Венчето и видят филма с нейно участие "Дами канят".

След това вечерта ще се представи изложба от Националния фотопленер "Каменното гнездо", организирана от читалището в партньорство с фондация "Артин Азинян". Пленерът е на два етапа - през миналата есен и тази пролет, и в него се включиха седем майстори на обектива. Фотографите заснемат разноликия ритъм в село Иглика. Участвали са Антоан Божинов, фотограф-художник и преподавател по фотография във ФЖМК към СУ, проф. д-р Росен Коларов, преподавател в НБУ, Цончо Балканджиев и Бедрос Азинян, създател на Първия музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Във втория етап тази пролет се включват и три майсторки на обектива: д-р Соня Станкова - преподавател от Пловдив, фотограф-художникът Нели Гаврилова и Надежда Павлова - преподавател в НХА. Всички участници са носители на статуетката "Академика" за принос към българската фотография.

През октомври тези 34 фототворби с уникална идентичност, колорит и дух ще бъдат показани в Габрово, след което изложбата "Каменното гнездо" ще гостува в Казанлък, Велико Търново и София.

"Невена обожаваше Иглика. Винаги е вярвала, че в това място има някаква мистичност, красота. И искаше да остане там до края на живота си." Това споделяше приживе и друга добра приятелка на Невена Коканова - великата Стоянка Мутафова.

Четете още

Гробовете на Невена Коканова и Талев тънат в мизерия

Гробовете на Невена Коканова и Талев тънат в мизерия

Парцалев и Коканова оживяха в Сатирата (СНИМКИ)

Парцалев и Коканова оживяха в Сатирата (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама