Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18637758 www.bgdnes.bg

Изгрява първата момичешка гайдарска група

Прославят фолклора във видеоклип 

Свирят на олекотени гайди с по-малко въздух 

Първата момичешка гайдарска група в България вече е факт.

Това става благодарение на неуморния труд на Никола Георгиев и неговата Гайдарска школа "Тракия" във варненския град Аксаково. Първоначално момичетата просто се включват към вече сформирания момчешкия състав, но в един момент стават толкова много, че ръководителят решава да ги отдели, а след това правят и клип, с който показват на цялата страна, че има с какво да се гордее.

"Момиченцата в момента са 6, бяха стигнали до 8. Имаше отказали се, но при всеки човек е различно и се изискват много постоянство и упоритост", сподели пред "България Днес" Никола Георгиев.

Реклама

Гайдата определено не е лесен инструмент, особено за крехките девойки, но отдаденият им ръководител вече се е погрижил за олекотяването им.

"С майстора, който изработва инструментите, работим от много време и сме пригодили инструментите, така че да изискват по-малко въздух, но да изкарват правилен тембър и верен тон", каза още Георгиев.

Фолклорната школа съществува от 8 години и помага за развитието на народната музика и традициите на нашата прекрасна страна.

"Смятам, че успяхме да възродим българския дух с дейността ни. Преди години първото първото наше гайдарче - Деян Михалев, се яви в "България търси талант". Тогава много колеги ми звъннаха, че започват да възстановяват школите по гайда. В момента това, което наблюдавам, е, че навсякъде, във всяко едно българско градче, фолклорът е възстановен. В него наистина има магия, а музиката от своя страна е доказано полезна за здравето на човека", завърши ръководителят на школата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама