Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18554635 www.bgdnes.bg

Благо от Hayes&Y: Преди 15 години репетирахме в гаража на приятел, а сега готвим втори албум

Емблематичната българска инди рок банда Hayes&Y и набиращото все по-голяма популярност ексцентрично дуо Woomb, ще стъпят за първи път заедно на една сцена в Амфитеатъра в Созопол - на 1 август в 20:00 ч.

Гостите и жителите на морския град ще имат възможност за първи път да се докоснат до една от най-успешните, стилни, качествени и обичани български групи - Hayes&Y, които от години творят и живеят зад граница и току-що стартираха тазгодишното си лятно турне. С космическо звучене, различен и ексцентричен стил, WOOMB пък дават сериозна заявка за успех, а доказателство за това е победата им в тазгодишния конкурс "Пролет" на БНР и възможността именно те да представят България на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика в Грьонинген (Нидерландия) догодина.

Реклама

За пътя на Hayes&Y до голямата сцена разговаряме с Благо.

- Благо, как започна музикалната приказка на Hayes&Y?

- Стартирахме тримата заедно от Първа Английска гимназия аз, Радо и Иво, които сме основатели на групата. Започнахме да се събираме, имахме една китара в началото и се редувахме кой да свири на нея.

Репетирахме в гаража на един приятел, който живееше отсреща срещу гимназията. Случваше се понякога да не влезем в час, а вместо това да свирим.

Това бяха нашите първи стъпки, каляването. С течение на времето започнахме по-сериозно да концентрираме и постепенно се оборудвахме. Изплатихме за една година на вноски озвучителна система.

Така вече минаха над 15 години от първите репетиции. А около 2014 г. започнахме сериозно да поглеждаме на това да създаваме качествена музика.

- Защо решихте да заживеете в чужбина?

Реклама

- Англия беше мястото, където трябваше да отидем, ако искахме да продължим да се развиваме. Осъзнахме колко много работа ни чака и колко висока става летвата. Така групата ни се подобри значително.

Свирили сме в Испания, както и на два от най-големите музикални фестивали в Румъния,

Вече 8 години живея в Англия. Но се прибирам редовно тук, в родината, имаме много хубава аудитория. Както е и сега. На 1 август сме в Созопол заедно с Woomb, за първи път ще свирим в Амфитеатъра и се вълнуваме.

- Какво ви предстои?

- Втори албум, по който работим активно и се доближаваме до завършването. Скоро сме в Брюксел, а през зимата имаме концерти в София. Готвим нещо специално.

На 10 август ще свирим на на "Оупън Бузлуджа", на 16 август сме във Варна в "Ментол", а 17 август на о-в "Св.Анастасия"с група "Остава".

- Какво ще пожелаете на вашите фенове и почитателите на хубавата българска музика?

- Да продължават да слушат качествена българска музика и да подкрепт това, което се прави у нас, защото има много талантливи музиканти.

Реклама
Реклама
Реклама