Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18530253 www.bgdnes.bg

Виктор Божинов започна да снима "Чамъ-кория", Захари Бахаров АУТ от лентата

Този път дано е истинско начало! Напук на всички, които пречат и ще пречат, казва режисьорът

Режисьорът Виктор Божинов започна със снимките на филма "Чамъ-кория" и оповести това в страницата си в нета с думите: "Този път дано да е истинско начало! Напук на всички, които пречат и ще пречат".

Реклама

Проектът за игрален филм на режисьора по едноименния роман на Милен Русков "Чамъ-кория" ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на НФЦ, след като два пъти бе отрязан за държавна субсидия.

Това стана ясно, след като филмовият център обяви имената на двете ленти, одобрени за финансиране в последната конкурсна сесия. Художествената комисия бе определила първото място за "Чамъ-кория", а на второ е "Поразените" по едноименния роман на Теодора Димова с режисьор Петър Попзлатев. Двата филма са подкрепени финансово с над 3 млн. и половина лева, пише в заповедта на НФЦ.

"Всъщност идеята се роди още през 2017 г., когато излезе блестящата книга на Милен Русков. Пътят до екрана обаче е дълъг и ще е труден", споделя Божинов. Последните две-три години според него са турбулентни за българското кино. "Бе приет нов закон, с който се получава по-голямо финансиране, но регламентът не е съвършен", казва той.

Режисьорът се надява филмът да бъде готов до 2025 г., тъй като тогава е и годишнината от атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 г., който е централен за сюжета.

В лентата "Чамъ-кория" обаче няма да играе Захари Бахаров, който е главно действащо лице в моноспектакъла на Явор Гърдев. "Бай Слави е малък човек, няма как ролята му да се играе от някой, който е с две глави над всички останали", обяснява защо се е спрял на друг главен герой Божинов.

Реклама

Актьорският състав продължава да се уточнява и е в "в движение, тъй като няма окончателни решения, които да бъдат комуникирани". Режисьорът допълни още, че се готви за този филм от седем години, така че по някакъв начин е готов за него и за сложностите му.

Макар като сложност и като идеен набор "Чамъ-кория" да е съвсем различна от "Възвишение", книга, по която Божинов вече направим филм, постигнал голяма гледаемост в кината, според режисьора опитът с текстовете на Милен Русков е нещо, което си струва.

"За мен винаги е голямо предизвикателство да си поставям сложни задачи, дори с ясното съзнание, че може да не прескочиш тази висока летва. Но всъщност това ме вдъхновява и стимулира, пък и Милен си струва много", категоричен е Божинов.

Четете още

Режисьорът на "Вина" умува върху нов проект (СНИМКИ)

Режисьорът на "Вина" умува върху нов проект (СНИМКИ)

"Вина" няма да има 3-и сезон

"Вина" няма да има 3-и сезон

Любим сериал се завръща в ефир, вторият сезон на "Вина" стартира от януари

Любим сериал се завръща в ефир, вторият сезон на "Вина" стартира от януари

Виктор Божинов обсъжда нов проект

Виктор Божинов обсъжда нов проект

Реклама
Реклама
Реклама