Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18468234 www.bgdnes.bg

Село се моли за дъжд на свети Илия с нов параклис

*Докато го градят, откриват останки от стар манастир 

*Благодетелят Атанас Вулджев изпълнява повеля, че в Свежен ще има вода, когато се направи храм на пророка 

С нов храм в чест на свети пророк Илия се борят с безводието в пловдивското село Свежен! Местните се надяват да измолят благодатен валеж от светеца, който е покровител на дъжда и влагата. "В Свежен ще има вода, когато се изгради храм на свети Илия", пророкува местна старица. Тя получава видение от Света Богородица.

Реклама

С изграждането на параклиса се заема бизнесменът Атанас Вулджев. Той е от Родопите, но тъй като в района има много църкви, решава да направи храма в средногорското селце. Когато разбира за инициативата, възрастен мъж дарява терена. Градежът продължава няколко години. Докато копаят основите, строителите се натъкват на останки от стара църква. Оказва се, че на същото място е имало манастир "Св. Илия", който е опожарен и бутнат преди десетки години. Местните спасяват масивен кръст от тази обител и го местят на стотици метри в гората.

Според пророчеството дъждът ще дойде, когато кръстът се върне на мястото си. Затова Атанас е решен да изпълни поръчението докрай. "Нещо вътре в мен ме накара да направя параклиса. Стана, когато Господ е решил", коментира той пред вестника.

Районът е известен като Свеженската Света гора, защото около селото е имало много манастири. Познати са седем черковища в различните краища на населеното място. Свежен е с богата история от столетия. Край него умира раненият Хаджи Димитър, а в селото Васил Левски прави фиктивен годеж, за да прикрие плановете за създаването на революционен комитет. Това е и родното място на полк. Владимир Серафимов, освободителят на Родопите.

Навръх Илинден цялото село се събира за освещаването на параклиса. Раздава се и курбан за здраве. Докато попът пее, облаците скриват слънцето, а по-късно прикапва слаб дъждец.

Тъй като е в планината, в Свежен от години има проблеми с водата в чешмите. И в момента на местните е забранено да поливат и да използват ресурса за други цели освен питейни. Градините и посевите се съсипват от сушата.

Четете още

Патриархът помоли Бог за дъжд и спиране на пожарите

Патриархът помоли Бог за дъжд и спиране на пожарите

Библейски потопи ни унищожават

Библейски потопи ни унищожават

Реклама
Реклама
Реклама