Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18315309 www.bgdnes.bg

Още през 1968 година Джоко Росич дава началото на патриотичните атракциони

С римски оргии започват историческите възстановки в новото време

Историческият парк край варненските села Неофит Рилски и Ветрино изобщо не е първото място у нас, на което се правят исторически възстановки, или т.нар. реенактмънт, проучи "България Днес". В духа на разкрепостяването на нравите след 10 ноември стартират първите възстановки на "римските оргии" у нас. Мястото е едно от чудесата на Панчарево - т.нар. Римска вила, собственост на 70-годишния скулптор и голям фен на древната история на човечеството Пламен Канев. Ваятелят, който е племенник на покойния милионер и емигрант в Канада Игнат Канев, предоставя уникалната си къща, стилизирана като византийска крепост с голям басейн в римски стил и украсена с антични бюстове, статуи на римски императори, малки копия на египетски сфинксове и старогръцки амфори за терен на снимките на първия български порнофилм "Секс партия бридж" точно преди 30 години.

В тази размирна и шарена епоха на "първоначалното натрупване" освен кинаджиите от Римската вила в Панчарево са заинтригувани и босовете на подземния свят, които тогава са на върха на славата си. Те наемат "дачата" на Канев за своите частни партита, за които скулпторът приготвя бели туники и подходящи декорации.

Реклама

Ъндърграунд героите от 90-те бяха изпратени в един по-добър свят или сложиха бели якички, но племенникът на Игнат Канев не остана без работа. Пред "България Днес" той разкри, че от няколко години си сътрудничи със създателя на "Исторически парк" и един от лидерите на партия "Величие" Ивелин Михайлов. По думите на маестрото този парк се издържал изцяло от таксите за посетители. Канев пресмята, че дневно, и то не само през летния сезон, квази историческото селище носи на стопаните си десетки хиляди лева приходи. В тях освен таксите за вход се калкулират храните и напитките, които си поръчват туристите, закупените сувенири, облекла и артефакти, както и сумите за участие в различните турнири. "Те се самоиздържат и са на печалба", твърди "пионерът" на възстановките у нас след падането на комунизма.

Собственикът на Римската вила участва още от старта им през 2011-а в първите официални исторически възстановки в България "Орел над Дунава" - край античната крепост Нове до Свищов. Наричат тази местност "сърцето на легиона". Исторически фестивал номер едно в Нове е вдъхновен от първото по рода си разрешено подобно събитие в древния Циркус Максимус, най-големия античен стадион в света, в Рим през 2010 г. В гладиаторските битки участват и основните "реенактори" (участници в исторически възстановки) в момента в България от основните организации за подобни атракции - Първа Тракийска кохорта от Свищов и "Багатур" от Стара Загора, разказва Пламен Канев. "Те са създадени няколко години преди "Исторически парк" на Ивелин Михайлов, самият аз се подготвям за спектаклите и сраженията на Първа Тракийска кохорта край Свищов през целия август", допълва маестрото от Панчарево.

Прабългарската школа по оцеляване "Багатур" е създадена още през 2001 г. навръх Еньовден от неколцина ентусиасти, проповядващи "потенциала на древната ценностна система на българите, на старите ни традиции, бойни изкуства и героично минало", представят се самите те. "Реенакторите" от "Багатур" са спецове и в "живите истории" за воинските умения и бит на траките. В базите и лагерите на "Багатур" се изучават конната езда, стрелбата с лък, ползването на меч, сабя или аркан.

Очакванията на широката публика в тези "кохорти" да участват предимно бивши военни, майстори на ездата, на силовите спортове и каскадьори са напълно оправдани, защото началото на "патриотичните актракциони" у нас е поставено още през далечната 1968-а от легендарния актьор и майстор на каскадите Джоко Росич.

"През тази година създадохме в едно читалище на улица "Парчевич" в София кръг "Традиция". Бяхме 25 души в едно време, когато употребата на думата "оръжие" не беше прилична. Събрахме се хора, които имаме отношение към оръжието, и решихме да направим едно дружество, обявено като такова на любителите на историята, на историческите неща. В същото време всички ние имахме отношение към остриета или към неща, които гърмят", сподели приживе Росич.

Реклама

След смъртта на именития актьор лидери на дружество "Традиция" стават бившият оператор в БНТ Ивайло Танчев и музикантът Илко Илиев, който бие барабана на маршировките на "воините" по столичните улици.

"Традиция" е направила възстановките на битки и събития на Шипка, Панагюрище, Шумен, Копривщица", горд е Танчев. Съратникът на покойния Джоко Росич обаче подчертава, че "всичко е много скъпо". "Почти всички от по-старите членове имат по 7-8 костюма от различни епохи. Отделно тук сме направили един гардероб, където има около 130-140 униформи. Раздаваме ги на членове, които нямат възможност да се снабдят с тях", пояснява той.

И двамата настоящи "командири" на кръг "Традиция" са категорични, че такива сдружения трябва да са "надпартийни". И уверяват, че Росич им е оставил завета да бъдат организация, "над която стои само Господ Бог".

Легионерството по принцип е "мъжки занаят", но в лагера край Нове проникват и представителки на нежиня пол, запалени по историята. Част от тях го разиграват обикновени патрицианки, които помагат на знатните си съпрузи, но някои се вживяват в ролята на жрици и весталки, участващи в различни обреди и танци. Един от постоянните участници в бутафориите край древната свищовска крепост е аптекарят от Дупница Владимир. "Легионерът" се хвали с уникалната си ризница и снаряжение за близо 2000 лева, изработени от майстори в Пловдив.

Реклама
Реклама
Реклама