Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18251442 www.bgdnes.bg

Самоковеца влиза в изложба заедно с ретро миски

Открити са тайни видеозаписи от конкурсите на Иво Божков

Артистите Райна Тенева и Аарън Рот откриват връзката между развлеченията и престъпните организации

Трупът на наркобоса Константин Димитров-Самоковеца лежи на площад "Дам" в Амстердам, а до него дефилират миските на прехода. Този визуален образ остава в съзнанието на зрителите, след като посетят чудатата изложба "Мис Демокрация (не на политиката)". В галерията прожектират кадри от местопрестъплението на зрелищното убийство на мафиота заедно с непоказвани досега видеокадри на конкурси за красота, провеждани у нас през кървавите мутренски години.

Реклама

Младите артисти Райна Тенева и Аарън Рот откриват касети с видеозапис от първите състезания за миски, организирани от бизнесмена Иво Божков в периода 1991-1997 година. "Мис Демокрация (не на политиката)" е артинсталация, която иска да пресъздаде интериора на дискотеките през 90-те години. "Заглавието на изложбата идва директно от името на един от конкурсите, в които Иво Божков е организирал. Той е покойник и е един от шоумените по това време. Може би е имал голямото желание да прави "Мис България", но в частни кръгове", разказват пред "България Днес" авторите на творбата.

В центъра на композицията стои стар екран, монтиран на тапициран панел с кожа и златни копчета, типично за вкуса на тогавашното време. На телевизора се върти откритият запис на конкурси за миски в София, Шумен, Добрич и Златни пясъци, където момичета по бански и вечерни рокли позират пред съмнително жури, представящо от почти единствено мъже бизнесмени.

Частта, която учуди и развесели голяма част от посетителите на изложбата, бе съпроводът, който върви заедно с видеозаписа. Чува се, че на събитието водещият винаги представя миските с тяхното име, образование, професия, зодиакален знак, хобита, мото за живота и дори политическа принадлежност.

Въпреки привидно забавния вид на инсталацията артистите искат да подчертаят тъмната страна на зараждащата се развлекателна индустрия и организираната престъпност след падането на комунистическия режим на Тодор Живков.

"На пръв поглед може да изглежда лековато, но ако се застоиш и го загледаш, виждаш, че нещата са доста по-зловещи", разказаха Тенева и Рот. Сякаш има нещо, което се случва пред и зад паравана, буквално и преносно, заключават авторите на видеоинсталацията.

Реклама
Реклама
Реклама