Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18219687 www.bgdnes.bg

Ето ги най-големите гаври на попфолка

  • Простотия без граници
  • Нито българският химн, нито Моцарт, нито детски песнички са спасени от чалгаризация

Попфолкът не се свени да си прави гавра с всяка музика, която му попадне на мушка. Наскоро мрежата избухна с ново парче на изгряващата звезда Малена, която реши да направи чалга парче от... детската песничка "Кравата Лола". Оригиналната песен е от Испания и нашумя из социалните мрежи, като излезе малко "по-безобидна" кючек версия на детската мелодия. Впоследствие Малена забелязва тренда и направи вулгарен вариант на песента със същото заглавие.

Реклама

Типично по чалгарски, 19-годишната изпълнителка презентира песничката за малки дечица в нещо, граничещо с порнофилм. Преструвайки се на краварка, певицата е облякла тясно синьо тоалетче и се увива около непознат за нас баровец. Музикалният клип стига до смазваща вулгарност - въпросният ухажор взима яйца и почва да ги чупи по задните части на провокаторката, наблягайки на натуралния пасторален мотив във видеото.

Омесването на задника на Малена с яйцата на поляната е последвано от сцена, която прави нещата още по 18+. Същият мъжага, който преди секунди е до Малена, настъпва все по-близо до нея, облечен във фетишистки кожен каубойски костюм. Двамата започват да правят мръснишки танци, докато са заобиколени от статисти. Лицата на тълпата около двойката са замъглени. Вероятно защото и самите "творци" осъзнават пошлостта на скандалния видеоклип.

Продаването на секс в чалга клиповете не е нещо ново, дори толкова сме свикнали, че вече не ни прави впечатление. Вкарването на този сексапил в контекста на детска песничка обаче потресе и най-разтропаните зрители на новата "творба" на Малена. "Това е гавра с музиката", "Дъното!" бяха малка част от лавината възмущение и хейт, които изяжда изпълнителката.

Жертва на чалга "креативността" стана дори самият химн на Република България. През октомври миналата година кючек версията на "Мила родино" втрещи и разгневи огромна част от обществото, наричащи постъпката на автора Бирджан Хайрединов гавра с български символ. Слава богу, музикантът поне не е стигнал върховете на своите колеги да монтира и полуголи жени към химна, а е поставил себе си как пее на фона на природен пейзаж и някои забележителности на страната. Въпреки това опаковането в ориенталски ритми на "Мила родино" пак се приема за грозно и възмутително. Според мнозина версията на песента дори нарушава закона и трябва да се накаже, тъй като законът гласи, че "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева".

След запитване към прокуратурата "България Днес" научи, че наказание за "изобретателния" музикант няма да има, тъй като във версията му нямало нищо опетняващо или подигравателно за химна.

Без съд обаче не се размина друг чалгар - Кристофър Галовски-Фараона, който направи кючекчийски кавър на вечната класика на Емил Димитров "Моя страна, моя България". След постването на версията му синът на естрадната легенда бе силно засегнат от нея и заведе дело срещу фолкаджията. Възмущението на Димитров-младши е провокирано от погазване на авторските права и от липсата на естетика "Беше ужасяващо преживяване да чуя тази версия. Не заради самия стил музика. Той има своята красота. Ние сме балкански народ и тези ритми са ни в кръвта. Когато обаче искаш да направиш нещо, трябва да е красиво и да е твое", твърди наследникът на естрадната легенда. Проблемът за него е, че песента на баща му се използва произволно, без разрешението на собственика на авторските права. Кристофър беше осъден за 5000 лева.

Друга класика, но отвъд нашите граници, също беше жертва на превръщането й в кючек - "Турският марш" на композитора Моцарт. Парчето често се върти из мрежата. За тази версия на музикалната композиция засега никой не е направил проблем, а австрийците са безразлични по темата. Често се казва, че можеш да направиш чалга от всичко. Освен прочута музика чалга има и в политиката, в модата, в архитектурата и къде ли още не.

Реклама
Реклама
Реклама