Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18200412 www.bgdnes.bg

Внучката на Радой Ралин стана поетеса

  • Израснах с рециталите на дядо си
  • Калина Стоянова се вдъхновява от японското хайку

Внучката на Радой Ралин - Калина Стоянова, вече официално е поетеса! Скоро 28-годишната артистка издаде първата си стихосбирка - "Едно стихотворение", в малка столична книжарница.

Калина пише поезия от много години, но едва сега е решила да покаже своите творби на бял свят. За нея стихотворенията са много лични неща. "В поезията има нещо интимно", споделя поетесата пред "България Днес" и допълва: "След представянето няколко души ми писаха, че са чели стиховете ми, и аз почувствах свян, стана ми неудобно".

Реклама

Страстта към писането на Калина не е случайност. Артистката заедно със сестра си близначка Ралица е израснала в интелектуална среда. Баща й Кин Стоянов е също уважаван автор. Дядо й Радой е прочут поет и сатирик.

"Имам един спомен, със сестра ми сме в детската стая и летим като от картина на Шагал, докато си измисляхме стихчета. Нещо за портокали и генерали. Беше много вълнуващо", разказва Калина за първите си опити.

Въпреки че писателката губи своя дядо, докато е била много малка, тя все пак има топли спомени за него. В детството си често си е пускала негови рецитали.

"В началното училище и после в гимназията много слушах един диск, който излезе след смъртта му. Там се въртяха на запис стихотворенията му, които след това ми станаха любими и които дядо ми чете с характерния си тембър, оцветен допълнително от сливенския му диалект. Джаз афоризми по негови епиграми, композирани от Любомир Денев, Златното Руно на Милчо Левлиев и една песен по текст на дядо ми, която със сестра ми слушахме безспир в продължение на часове. Последните две са записи от концерта в негова памет. Слушала съм го десетки пъти и досега ми носи удоволствие. Не знам дали това ме е запалило по писането, но сигурно по джаза", сподели артистката и за своя любим жанр музика.

При Калина се вижда, че както и желанието да пишеш, така и талантът се унаследяват, и авторката е съгласна с това. "Всичко се наследява, затова трябва много да внимаваме", категорична е поетесата.

Реклама
Реклама
Реклама