Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/17986922 www.bgdnes.bg

Актрисата Радена Вълканова е №1 в образа на Путин

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос

Боян Арсов за моноспектакъла "Луцифер" с най-много продадени билети

Големият талант на актрисата Радена Вълканова се очаква да бъде отличен на 24 май - Деня на славянската писменост и култура, когато традиционно се раздават наградите "Аскеер" в Театъра на българската армия.

Радена Вълканова неочаквано влезе в кожата на Владимир Путин в представлението на Галин Стоев - "Хага", играно в пълни зали на Народния театър. И винаги я изпращат с бурни аплодисменти. Като цяло Радена Вълканова е голяма късметлийка да работи с първостепенните български режисьори. Харесват я заради точното поведение на сцената, така както си го е представял режисьорът. Това наследство й е оставила преподавателката в НАТФИЗ, в чийто клас Радена се дипломира през 1991 г. - проф. Димитрина Гюрова. Тя бе известна с настояването актьорите да "изчувстват" ролята си с душата, а после да търсят зримите жестове, доказващи какво става вътре в душата на персонажа. Така Радена отгледа стил на игра, който не е шумен, и илюстративно впечатляващ на всяка цена. Може да се нарече минималистичен, но ярък. Точно какъвто е образът й на мъж - в случая Владимир Путин.

Реклама

Конкурентки на Радена за водеща женска роля са Климентина Фърцова за ролята й на Алис в "Отблизо" от театъра в Пловдив и голямата Мария Стефанова, която влиза в кожата на Розовата дама в "Оскар и Розовата дама" на Театър 199. Макар и на 84 години, Мария не се отказва от сцената.

За водещата мъжка роля критиците определят Александър Тонев, който е Михаил Василиевич Платонов в "Платонoff" от Театрална работилница "Сфумато", но дали това ще е решението на журито, тепърва ще научим. Конкуренти на Тонев са Йордан Ръсин за ролята му на Принца в "Кулата" от Театър 199 и Константин Соколов за Петър в "Ботушът" от театъра във Варна.

Изгряващите звезди на родната театрална сцена също са разпознаваеми за театралните зрители. Калоян Желев за образа на Кристофър Буун в "Странна случка с куче през нощта" от театъра в Русе е най-харесван от театралните форуми, а конкуренти са му сдружение "Шум и Бяс" за "Кино Лента, Кино "Влайкова" и Теодор Ненов за ролята на Грегор Замза в "Преображението" от благоевградския театър. Впрочем именно театърът там е с най-много номинации "Аскеер", следван от Народния и театрите в Русе и Пловдив.

В поддържащите мъжки роли най-голям шанс има Иван Николов за ролите на Леонардо, Игор и Издателя в "Петрови в грипа и около него" от Народния театър, следван от Нено Койнарски за Осип в "Платонoff", Театрална работилница "Сфумато" и Недялко Стефанов за образа на Симеон в "Ботушът" от Варненския театър.

При "поддържащите" жени ще кръстосат шпаги Александра Василева за библиотекарката, медицинска сестра и Персефона в "Петрови в грипа и около него" на Народния театър, Илиана Коджабашева за ролята на Маргарита Симонян в "Хага" и Маргита Гошева за образа на Пития в "Едип и пророците" от театъра в Пловдив. Александра Василева вече взе тазгодишния "Икар" за участието си в същата постановка, отново в категория "Най-добра поддържаща женска роля".

Реклама

Едно от големите събития, които се случиха на сцената на Сатиричния театър, е моноспектакълът на талантливия Боян Арсов - "Луцифер". За представлението на актьора билети няма до края на сезона.

Конкуренти на Боян за "Аскеера" в категория "Моноспектакъл" са: Димитър Ангелов и SPAM Studios с "Докато смъртта ме раздели" и Елена Телбис с Prima Facie.

Актьорът Руси Чанев пък ще получи "Аскеер" за цялостен принос на връчването на наградите "от артисти за артисти" на 24 май.

Почетен "Аскеер" ще получи и Мимоза Базова.

Наградите "Аскеер" са най-старите театрални награди у нас, като отличията се дават "от артисти за артисти". Журито се състои изцяло от хора, които работят в Театър "Българска армия". Тази година те са изгледали над 100 спектакъла в цялата страна, чиито премиери са били от 1 април 2023 до 31 март 2024 г.

Четете още

Руси Чанев: На 78 години се връщам в театъра

Руси Чанев: На 78 години се връщам в театъра

84-годишната Мария Стефанова с номинация "Аскеер"

84-годишната Мария Стефанова с номинация "Аскеер"

Актьорът Боян Арсов: Моят дявол подкрепя всичко, което кара хората да са щастливи

Актьорът Боян Арсов: Моят дявол подкрепя всичко, което кара хората да са щастливи

Цветана Манева на 80-годишнината си:
С вирус си изкарах празника, още съм болна

Цветана Манева на 80-годишнината си: С вирус си изкарах празника, още съм болна

Реклама
Реклама
Реклама