Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/16339915 www.bgdnes.bg

Стефан Командарев станал режисьор в психиатрията

Режисьорът и продуцент Стефан Командарев разкри в студиото на голяма БГ телевизия, че преди да стане режисьор, е бил психиатър. Един ден в болницата донесли модерна за времето си снимачна техника и избрали него, като най-младия лекар, да снима сеанси с пациентите с научна цел и за обучение на студенти. "И така се научих да снимам. След това завърших режисура в тогавашния ВИТИЗ", върна лентата назад Командарев.

 Той не довери дали медицината е останала негова страст, но киното със сигурност е.  Всеки филм за създателя на най-награждаваната през последните години българска лента - "Уроците на Блага", е като "любовна връзка".

Реклама

"Влагаш всичко в нея, въвлечен си емоционално", обяви режисьорът. "И когато филмът свърши, се чувстваш особено. Като при край на една връзка. Затова тръгваш на кафе. С новия филм", сподели още той.

Стефан Командарев разкри още, че британският член на журито на фестивала в Карлови Вари е бил много развълнуван от сюжета и посланията на филма, защото и неговата майка е станала жертва на ало измамници като главната героиня на "Уроците на Блага".

 "Рецептата за успех е да представим на света нещо автентично, нещо истински българско, а не да повтаряме вече видени неща. Но се оказа, че телефонните измами не са "патент" само у нас. Случват се напоследък и в Германия. И в Америка също, макар и по различен начин", отбеляза режисьорът. 

Командарев е подбрал и много удачен подход за промотирането на обсипаната с десетки престижни филмови награди лента - представянето на целия й екип. "Зад всеки успешен проект стоят приятели и съмишленици - от актьорите до осветителите. И аз да представям всеки от тях поименно", разказа той.

"Бащата" на "Уроците на Блага", който е и българската номинация за "Оскар", е убеден, че ако "не витаят в облаците", а действат по план, шансовете да получат заветната статуетка са съвсем реални. 

"Заложихме на достойна и умна стратегия - да представяме филма в САЩ и Европа. Имахме 11 прожекции в Лос Анжелис и Лондон. Това впрочем го прави всяка държава, нашата малко по-скромно, но се оказа, че този подход работи", подчерта режисьорът.

 И въпреки че киното е смисълът на живота му, "най-голямото чудо" в него са двете му деца. "Тяхното раждане беше чудото", довери той. За Стефан Командарев не е толкова важно, че не те не са избрали да тръгнат по неговия път. "За мен първостепенното е да им дам достоен старт в живота и да бъдат добри професионалисти и вдъхновени хора, в каквато и сфера да са", сигурен е "бащата" на "Уроците на Блага". 

Четете още

Стефан Командарев спечели "Кристален глобус"

Стефан Командарев спечели "Кристален глобус"

Милион за Стефан Командарев

Милион за Стефан Командарев

Реклама
Реклама
Реклама