Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/16319761 www.bgdnes.bg

Йорданка Христова на концерта си юбилей: Всичките ми мъже ме гледат от небето!

Естрадната легенда разтърси зала 1 на НДК, няма да се отказва от сцената

"На четири по двадесет не е лесно да помниш текстове, затова ме извинете за грешките. Ще си пия гинко билобата." Така разсмя публиката Йорданка Христова.

Бенефисът "80 години в живота и 60 години на сцената" на естрадната легенда препълни зала 1 на НДК във вторник вечерта. Българи от всички възрасти и политически убеждения демонстрираха почитта си към едно от най-ярките имена в родната поп музика с многократни ставания на крака и овации, с каквито са били награждавани само най-заслужилите ни сънародници.

Реклама

Голямата певица блесна на сцената с невероятна черна рокля, с червен испански шал и алено цвете в косите - нейната запазена марка. Така навремето гласовитото момиче от столичния Гевгелийски квартал на бежанците от Македония и Тракия е пленило сърцето и на самия команданте на Куба Фидел Кастро. На едно от латинопарчетата Данчето развя и прословутото си ветрило и пусна цяло "ветрило" от шеги и анекдоти, което тотално омагьоса публиката. Вниманието на залата бе приковано най-вече към тайнствената й дуетна връзка с колегата й от попфолка Тони Стораро, но това се оказа трик, разконспириран от самата Христова едва на финала на грандиозния концерт. Оказа се, че след събитие с участието и на Стораро-баща негови млади фенове поискали автограф на Христова с мотива, че това е жената, която е пяла с него.

Култовата изпълнителка на няколко пъти се оплака от прекалено тясната си рокля, но тази вечер държеше "да е хубава" за многобройните си фенове в залата. И ефектът бе постигнат, въпреки че топ певицата по принцип е в удивителна за годините си форма и се движеше и танцуваше по сцената с грацията на млада дива. За да бъде ефектът още по-вълнуващ, Данчето обяви, че преди година е паднала и се е наложило да ходи с бастун. Като грижовна "майка" не само на децата си, но и на своите "питомци" в естрадата поп и латино звездата ги призова при себе си и те се явиха с огромни букети. Пръв я окичи с цветя нейният любим ученик - Георги Христов, към когото Йорданка се обърна с "моето дете". След него на сцената се качи тичешком и Григор Стоичков, синът на двойната юбилярка, поднесе на майка си красив букет и също почти на бегом напусна сцената. Огромна прегръдка от Данчето Христова получи видимо дълбоко развълнуваната Маргарита Хранова, а на няколко пъти певицата спомена с пиетет името на седящия в средата на първия ред свой колега Михаил Белчев и публиката неизменно реагираше с гръмки аплодисменти.

Три пъти повтори и името на големия китарист и композитор Кристиан Платов, убит при опит за обир преди повече от 20 години на паркинг в Канада, главната "виновница" за събитието. Кристиан Платов е внук на губернатора на Ростов на Дон преди Октомврийската революция от 1917 г. атаман Християн Платов, чието име носи. Йорданка Христова и Платов бяха житейски и творчески тандем няколко петилетки, преди музикантът да напусне България.

Реклама

"Всички мъже, които съм обичала и които са ме обичали, ме гледат от най-високия балкон!", направи красив жест с ръка нагоре изпълнителката на песни, любими на поколения българи. Почитателите й оцениха подобаващо това нейно признание, но истинската буря се разрази, когато Йорданка запя "Янтра" на своята трагично рано отишла си колежка - топ звездата на БГ естрадата Паша Христова. Данчето се справи блестящо с речитатива, с който Паша лидираше сред всички тогавашни представители на този жанр у нас.

Реверанс към всепризнатия "баща" на модерната БГ естрада Йосиф Цанков бяха изпълненията й на неговите шедьоври "Бързат делфините" и "Песен моя", заради които този период е наречен "златният век" на родната популярна музика. "Йожи, ах, Йожи!", възкликна емоционално Данчето и почти се прегъна на две, за да се прегърне с неговия внук - известния тромпетист Йосиф Стоянов, седящ в оркестрината.

"Той ме направи певица!", призна двойната рожденичка. След което изреди имената на най-ярките си партньори на сцената от 70-те, които "за огромно мое съжаление вече ги няма" - Боян Иванов, Борислав Грънчаров, Бисер Киров. С тях голямата певица изпя едни от най-емблематичните си хитове, врязали се в емоционалната памет на не една и две генерации българи.

Данчето обаче показа на шест, че не се е застопорила в тази епоха, колкото и култова да е тя, а продължава да върви напред. Наложи се обаче да изпее няколко песни от последния си диск на флашка, защото оркестрантите й закъсняваха.

"Ядосана съм малко", призна тя, но това не се отрази изобщо на прекрасното й изпълнение. "Разбирам ги, сега трябва да си вадят хляба на две места", оневини все пак музикантите си Христова. Като топ сюрприза за над хилядата поклонници на таланта й в залата прозвуча дуетното изпълнение на Йорданка и Васил Найденов на знаменития саундтрак "Под мостовете не шумят реки" от филма "Адаптация", а Кеца, накипрен в сако от златисто ламе, го изпълни след това и сам, като в оригинала от края на 70-те.

Забавна минисценка разиграха на сцената и най-известните близнаци в родната естрада - Благовест и Светослав Аргирови. Когато я дариха с разкошен букет бели цветя, естрадната легенда обяви в микрофона: "Колко е хубаво да сме трима". "Какво имаш предвид?", попитаха я дяволито братя Аргирови. "Ще ви кажа после!", отговори им в същия закачлив стил Данчето.

Финалът на мега звездното събитие не бе изненадващ: "Ще продължавам да пея", парчето обещание и завет на голямата изпълнителка звуча, докато публиката ръкопляска на крака повече от половин час. 

Появи се двойничката на Данчето

На бенефиса на Данчето Христова в НДК "България днес" забеляза дама, която приличаше като две капки вода на именитата певица. Единствената разлика между двете бе цветът на тоалета. Двойничката на звездната изпълнителка бе в червена рокля, а оригиналът - в черна. Оказа се, че "близначката" на Христова се нарича Цвети Лозанова и е служител на БНТ, проучи веднага вестникът.

Четете още

Голямата Йорданка Христова разтвори душата си. Заговори за смъртта и Фидел Кастро

Голямата Йорданка Христова разтвори душата си. Заговори за смъртта и Фидел Кастро

Йорданка Христова с уникален подарък за 80-ия рожден ден

Йорданка Христова с уникален подарък за 80-ия рожден ден

Реклама
Реклама
Реклама