Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/14741752 www.bgdnes.bg

Легендарната актриса Меглена Караламбова: И на 80 г. не се отказвам, играя в пет постановки

Обичам да се превъплъщавам в баби пияници

"На 80 години играя в пет постановки - три в Театър 199, една - в театър "Българска армия", и една - в МГТ "Зад Канала". И се снимах в американски филм - ролята ми е епизодична - на французойка емигрантка. Е, не че се хваля, но ме радва, че нямам умора, и съм щастлива, че работя."

Това споделя голямата актриса Меглена Караламбова, която вчера навърши 80 години. Тост за нея ще вдигнат не само роднините й, но и актьорите от нейния випуск - Елена Райнова, Стефан Мавродиев, Марин Янев и Добромир Манев.

Реклама

"Нямам свободно време и слава Богу! Ако имам такова изобщо, предпочитам да слушам джаз и да общувам с дъщеря си Невена, която е художник сценограф. Обожавам и разговорите с внучката Маргарита, която ще е 11 клас в японска паралелка на 18-о училище", казва актрисата.

Много са ролите през годините, които са й били любими, имало е и такива, за които е смятала, че "не става".

"Много обичам да се превръщам в стари баби, правя го с удоволствие. Въпреки че сега съм на такава възраст, играя ги още от 20-годишна. Например в "Одисей пътува за Итака" на Константин Илиев, режисьорът Леон Даниел искаше да изпълня ролята на учителката, но аз се запънах: "Искам да играя бабата пияница". "Не, учителката!", - "Не, пияницата!". След спорове и пререкания с режисьора Караламбова влиза успешно в кожата на бабата.

Меглена завършва английска гимназия, но и днес признава, че учението било недолюбвано от нея. По английски й преподава небезизвестната Кристин Бартлет, неосъществена актриса, която след години Георги Дюлгеров снима като мис Стоун в сериала "Мера според мера".

Караламбова също като баща си - Стефан Караламбов, рисува прекрасно.

"Татко е един от пионерите на българския театър, водещ актьор в много трупи из страната, пенсионирал се като народен артист от Народния театър. Но с четката беше несравним. Разбира се, ученик е на Владимир Димитров-Майстора от търговската гимназия в Свищов, но избра театъра. И аз избрах вместо да стана учителка по английски, да играя на сцена", смее се днес Караламбова.

Да е жива и здрава!

Реклама
Реклама
Реклама