Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/14708702 www.bgdnes.bg

Етиен Леви тъгува по "Златният Орфей" и "Мелодия на годината"

Младите артисти трябва да внимават за текстовете си, казва Леви

Липсват конкурсите „Златният Орфей“ и „Мелодия на годината“ у нас. И това е в ущърб на съвременните млади изпълнители". В това е категоричен, твърди солистът на вокалната група от 80-те години на миналия век „Трик“ и музикален педагог в „Капките“ Етиен Леви. „Има едни малоумни изказвания, че били олицетворение на соца. Категорично НЕ е така! Няма строй, който да определи конкурса какъв е, организаторите решават това. А младите хора няма къде да покажат изкуството си и да сравнят часовника си с колегите им от чужбина“, добавя още изпълнителят.

Според него сегашните музикални предавания не предлагат такъв шанс на артистите. „Трамплин има, но той се дава на определени хора, които после подписват договори. А онези, които не са, просто ги няма, изчезват, никой не чува за тях“, убеден е консултантът на певческите формати у нас. Леви припомня, че по времето на „Златният Орфей“, който е давал шанс на много музиканти, е имало комисии, които да обсъждат стойността на песните по конкретни критерии. „Сега ги няма, което и е добре, и не е. Защото критериите са занижени и изпълненията са много по-пошли. А това са все неща, които според мен биха помогнали на младите изпълнители да се покажат в конкурентна среда. Лесно е да станеш популярен, като пееш нещо комерсиално“, твърди преподавателят в музикалния департамент на НБУ.

Във връзка с текстовете на песни днес Леви е на мнение, че има много докосващи послания заради добрата комбинация от музика, текст и аранжимент на артист-изпълнителите. „Защото днешните артисти могат много неща едновременно и са завършени личности. За жалост някак думата „певец“ стана синоним на обида. Казвам на студентите ми да не позволяват да се държат с тях пренебрежително, иронично и агресивно и да знаят, че са артист-изпълнители. Но и че трябва много внимателно да подбират темите в песните, защото с тях носят отговорност за посланието към идните поколения“, добавя още Етиен.

Четете още

Певецът и музикален педагог Етиен Леви: Никога няма да позволя да остарея!

Певецът и музикален педагог Етиен Леви: Никога няма да позволя да остарея!

Eтиен Леви: Три пъти карахме COVID с жена ми

Eтиен Леви: Три пъти карахме COVID с жена ми

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама