Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/14253840 www.bgdnes.bg

Лейди България 2023 Христина Красимирова: Политиците да се учат от "Мечо Пух"

Надежда Нейнски ми е пример за умна, красива и успяла жена политик

КОЯ Е ТЯ

Христина Красимирова грабна короната в конкурса за красота "Лейди България 2023". Родом е от Етрополе, а от малка обича да танцува народни танци и подкрепя винаги българското. Говори перфектно английски и италиански. Носителка е на титлата Модел на България 2008, като същата година представи България на 20-ото юбилейно издание на "Мис модел на света 2008" в Хонконг. Наред с престижните титли и кариера на фотомодел Христина работи известно време и като ПР специалист в Народното събрание.

- Честита награда, Христина! Какво ви донесе короната?

- Първоначално бях залята от еуфория, след изтрезняването си дадох сметка, че тя носи и много отговорности. Трябва да давам достоен пример на много млади момичета. Но, да сме честни, това не ми е първото и единствено голямо отличие в света на модата. Надявам си да завоювам и още.

Реклама

- Колко дълъг е пътят от Народното събрание до модния подиум и как се съчетават двете поприща?

- Пътят реално е от модния подиум до НС и обратно. За съчетаването им мога да кажа, че една хубава жена може и да е умна и много способна. Аз съм ПР специалист и известността ми само допринася за успешната ми работа.

- Разкажете ни за престоя ви в парламента. Как изглеждат нещата отвътре?

- В Народното събрание не заемах висока длъжност, бях нещатен сътрудник и работата ми бе свързана с моята квалификация като ПР специалист. Моето участие в работния процес бе свързано с взаимодействие с медиите и социалните мрежи.

Работата в парламента е изключително напрегната и динамична и ми помогна да натрупам много опит в областта, като се научих да изграждам двустранна комуникация на различните заинтересовани страни, както и да действам в кризисни моменти, включително и кризисна комуникация. Научих много.

- Репутацията на депутатите като цяло не е особено бляскава. Какви най-ярки спомени и случки сте запечатали от работата ви с народните представители?

Реклама

- Не бих могла да коментирам репутацията на депутатите като цяло. В очите на част от народа и медиите те са представени с не много бляскава репутация. Може би това се дължи и на факта, че политиците взаимно се обвиняват, за да имат преимущество пред техни конкуренти, и медиите показват тези обвинения. Но това също е и част от демокрацията.

Моралът в политиката е много важен. Но не бива да се забравя, че едни идеи се припознават от една част от народа, а други от друга. Големият проблем сега е в липсата или нежеланието за диалог между различните политически парти, както и на обединяваща идея.

- Гласувахте ли на последните избори и какво е отношението ви към политиката и политическия мениджмънт в наши дни?

- За съжаление не можах да гласувам въпреки голямото си желание. Хвана ме тежък грип и освен че ми бе трудно да отида, исках и да предпазя околните. Относно мнението ми за политиката и политическия мениджмънт смятам да припомня една сентенция от прекрасната детска книга "Мечо Пух": "Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях".

- С какво се занимавате сега? Моделството ли е основният приоритет?

- В момента работя по един проект, но той е в доста начален етап и когато тръгне, ще научите за него. Идеята е много интересна и иновативна, но ме чака още много работа.

- Младите и красиви жени в политиката справят ли се според вас?

- Политиката векове е доминирана от мъжете. Видимо в последните парламенти преобладаващата част са мъже, но отчитам тенденция все повече жени да бъдат част от властта - и изпълнителна, и законодателна.

Пътят на жените към включването им в политическата система на България е сравнително кратък, но е правилният и аз искам да вярвам, че обществото се развива и има вяра в жените. Една жена може да бъде освен млада и хубава, но и умна и отговорна. За мен пример за красива и успешна жена политик е г-жа Надежда Нейски. И да напомня поговорката - "По дрехите посрещат, а по ума изпращат".

- Как ви се отразяват рекордната инфлация и поскъпването? Какъв е изходът според един млад и перспективен човек?

- Инфлацията наистина е много висока. Тя е най-жестока към възрастните хора, искрено им съчувствам. В България е имало и други периоди на висока инфлация, но сега тя е за целия свят. Това е една глобална криза, възникнала след ковид епидемията и избухналата жестока война в Украйна. За нас младите изходът е в това да се опитваме да работим повече.

Замразяването на минималната работна заплата, посочено в средносрочната бюджетна прогноза на Министерство на финансите е може би вследствие на сегашната политическа криза и факта, че няма гласуван бюджет за годината. Да се надяваме на разум и скорошно решение на правителствената криза, за да могат да се взимат адекватни мерки спрямо обедняването на хората.

Реклама
Реклама
Реклама