Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/14233985 www.bgdnes.bg

Лили очаква домашен козунак за Великден

Ексикономката на примата ще я навести с обредното печиво и яйца от кокошките си

Лили Иванова ще бъде почетена на Великден с домашен козунак, научи преди всички "България Днес". Обредното печиво ще й бъде донесено на крака от нейната бивша икономка Мария. 72-годишната любимка на поп иконата ще меси празничния сладкиш няколко часа и ще го остави цяла нощ да втасва. Така се препоръчвало в семейната рецепта, която се предавала поколения наред от майка на дъщеря.

Реклама

Освен козунак примата ще получи от Мария и прясно боядисани яйца от кокошките, отглеждани от ексдомашната й прислужница в двора на къщата й в софийското село Яна. Мария никога не пропуска да накъса за Лили и китки от градината си, въпреки че според вехта градска легенда певицата не обичала цветята заради алергията си към тях. Изпълнителката на "Ветрове" на Цветница се похвали обаче точно с разкошните букети, които е получила за имения си ден от известни българи, от свои фенове и от управата на Кремиковския манастир.

На този й празник Лили се лишила от гостуването на Мария, защото тя ремонтирала дома си и имала притеснения покрай здравословното състояние на дъщеря си, която преди това била приета по спешност в болница, разбра още "България Днес".

Естрадната звезда до последно се опитвала да склони бившата си икономка да присъства на домашното й парти на Цветница. "Ще бъдат само Васко Найденов и Богдана, няма от какво да се притесняваш", казала по телефона на експрислужницата си Лили. Тя дори обещала да остави Мария да преспи след купона в мезонета си на столичната улица "Оборище".

За примата отдавна се знае, че е религиозна, но не показно, и че спазва църковните ритуали. От години Лили помага финансово на Самоковския женски метох "Покров Богородичен", но държи да не се шуми за това. На различни църковни празници Лили обичала да се усамотява в обителта, а до самата си смърт нейна духовна майка бе игуменката на девическия манастир Мария Петрова.

Добре известно е обаче както в Самоков, така и в цяла България, че топизпълнителката е дарила средствата за изографисване в църквата на метоха на библейската сцена, при която Исус Христос влиза в Йерусалим на Цветница - имения ден на Лили. Стенописът се намира отляво на входа и е в хармония с цялостната украса на църквата, дело на един от най-забележителните родни иконописци от Възраждането - самоковлията Захари Зограф.

В църквата на манастира "Покров Богородичен" в Самоков има и красив иконопис на Богородица Живоносен източник. Голямата фреска е разположена от лявата страна на храма близо до входната врата. Личи, че образът на Божията майка е сътворен от ръката на талантлив иконописец. Най-долу през цялата фреска с бели букви е написано "Дар от Лили Иванова в памет на майка Мария".

Четете още

Лили разпродава билетите по 500 лв. като топъл хляб

Лили разпродава билетите по 500 лв. като топъл хляб

Лили Иванова на вечеря с Илиана Раева, Наско Сираков и Тити (виж снимка в статията)

Лили Иванова на вечеря с Илиана Раева, Наско Сираков и Тити (виж снимка в статията)

Лили с концерт и в Народния

Лили с концерт и в Народния

Изненада! Лили Иванова ще пее на Роженския събор

Изненада! Лили Иванова ще пее на Роженския събор

Реклама
Реклама
Реклама