Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/13725595 www.bgdnes.bg

Кои „тях"? Няма разлика между „нас“ и „тях“, казва Самуел Финци за българи и чужденци

Актьорът, партнирал си с Джон Малкович, ще ни покаже как „Един кон влиза в бар" в Народния Театър

 „Мнението, че сме странни, тъмни, балкански субекти е клише отпреди 37 години!", казва актьорът Самуел Финци пред БНТ по повод таланта и работоспособността на българите спрямо тази на чужденците, и добавя: „Няма разлика между „нас“ и „тях“. Кои „тях“? Нали сме в Европа и част от света. Трябва да спрем да се разграничаваме и да започнем да гледаме в по-голямата картина. Да престанем да се оплакваме, че винаги има „тя“, „те“, „някой/и“, дето е виновен за страданията ни. Все се оплакваме като не ни върви и говорим в 3 л. за нещото, някога, някого. Хайде първо да започнем от „нас“, да кажем „Аз!“, а не как той/тя/те е виновен. И да престанем да искаме да се разграничаваме, защото това наистина е много удобна позиция да се правим винаги на жертви и да будим съчувствие у другите. Не, няма „те“! Ние сме! Ние взимаме живота в ръцете си!", пали се синът на бележития заслужил артист Ицхак Финци в интервю по Обществената Телевизия.

Реклама

Наскоро Самуел, който е един от най-добрите български артисти, доказали се зад граница, получи престижното признание за най-добрър актьор според анкета на немското списание "Театърът днес". През януари алпинистът от трагикомедията на Теди Москов „Рапсодия в бяло“ беше у нас за премиерата на филма с негово участие „Януари“, базиран на едноименната пиеса на Йордан Радичков. Лентата е дебют в игралното кино на докуменатлиста-режисьор Андрей Паунов, вече е в кината и взе престижни отличия от фестивалите „Златна роза" и „София Филм Фест". Мина и Лондонската му премиера. В черно-бялата продукция Финци си партнира с колегите си Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Лeонид Йовчев, Борислав Чучков, Малин Кръстев, бадминтонистът Светослав Стоянов, куче и гарван.

Любопитен факт е, че една от последните роли на Финци е в компанията на чакания идната седмица у нас актьор и режисьор Джон Малкович. Във филма „Сенека", в чиято роля се превъплътява Малкович, българинът си партнира още и с Джералдин Чаплин и Мери-Луиз Паркър. Официалната премиера на немско-мароканската историческа драма и черна комедия за древния философ ще е на 20-и февруари на фестивала „Берлинаре", а номинираният за наградите „Оскар“ и „Еми“ американец с хърватски произход ще стъпи само 4 вечери преди това за 3 денонощия в Народната театрална сцена. Ще гледаме Джон на 16, 17 и 18 февруари в постановката „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес на режисьора Тимофей Кулябин. А след месец, на 25 и 26 март, на същия подиум, Финци ще ни покаже как „Един кон влиза в бар" според автора на романа Давид Гросман, режисьора и сценограф на постановката Душан Парижек и под местния съпровод на пианото на Антони Дончев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама