Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/6224684 www.bgdnes.bg

Младок поставя хакерите на колене

Надежден щит срещу глобалната кибератка "Уона край" изгражда прохождащ в занаята ИТ специалист.


Едва 22-годишният информатик Маркус Хътчинс успява да спаси хиляди компютри от заразяване с вируса, който срина здравната система във Великобритания, германските железници и блокира работата на огромен брой компании по цял свят. Часове след като по множество монитори светват надписи с искане на откуп, младият британец създава механизъм, който пречи на по-нататъшното разпространение на вируса. По това време той си кара отпуската вкъщи и се рови безцелно из световната мрежа.


"Този вирус заразява файлове със снимки, лични документи. Въобще: скъпа за нас информация и заплашва да я унищожи, ако не платим откуп. Това, че създадох щит срещу киберзаразата, изненада и мен", споделя младежът. Тайните служби на Острова реагират светкавично и го наемат да им съдейства в борбата срещу хакерите. От събота сутринта насам Маркус Хътчинс работи денонощно за неутрализиране на атаката и се храни пред компютъра с любимото си ястие - пица.
"Възможна е втора вълна на кибервируса "Уона край". Тя ще е тип "зомби". Тоест ще поразява отново "излекувани" системи", предупреждава Хътчинс. Той се чувства застрашен заради успешните си действия срещу интернет терористите и моли за пълна дискретност около местонахождениято му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама