Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/6177422 www.bgdnes.bg

Оргазъм с Ердоган на референдума

Пъшкане в тъмната стаичка, контролиран вот и множество бюлетини без печат от комисиите засенчват победата на Ердоган на референдума.
Разгневени противници на президентската система в Турция документират безброй нарушения на избирателния процес, особено в източните области. Настроенията са нажежени до червено от видеоклип, на който се вижда как гласоподавател отбелязва "да" върху цяло тесте бюлетини. При всяко натискане на печата мъжът охка шумно от удоволствие. "Все едно, че не гласува, а прави секс" - коментира опозиционно настроеният електорат. Според критични към властта медии, сцена на чутовното пъшкане е село в югоизточната провинция Шанлъурфа. В пограничната със Сирия област Хатай избиратели са подлудени заради фалшиви печати. В една от секциите вместо клеймо "Терджих" (избор), за отбелязване на бюлетините е поставен печат с надпис "Евет" (да). Това се възприема от недоволните като явна пропаганда в подкрепа на промените.

Друга селска секция в Югоизточна Турция се прославя със 100% контролиран вот. Всеки избирател влиза в тъмната стаичка заедно с кмета и после му показва гласа си. "Черешката на тортата е решението на ЦИК да се броят за валидни и бюлетините без печати на секционните комисии. Те са горе-долу колкото е разликата между "Да" и "Не", негодуват опозиционните политици. В съда вече са постъпили искания за касиране на вота, а улиците на големите градове са арена на ежедневни протести.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама