Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4797738 www.bgdnes.bg

Чеци се кара на съда

В емоционално изявление осъденият за убийството на 18-годишната Яна Николай Русинов-Чеци поиска от съда нови разпити на свидетели. Той се скара на съдиите, че не четат достатъчно задълбочено материалите в делото му.

Това не трогна магистратите от Софийския апелативен съд (САС), които порязаха исканията Русинов. Чеци настояваше пред съда отново да дават обяснения очевидци на запознанството му с погубената млада жена и други подробности за времето след извършване на зверското престъпление. Според Чеци показанията, дадени от тези свидетели, са тълкувани обратно и превратно от Софийския градски съд (СГС) и не е отчетено какво всъщност казват те. Той заяви, че СГС, който му даде затвор доживот, всъщност постановил тежката присъда, без да е прочел материалите по делото.
"Съветвам ви да прочетете внимателно всичко, което е в кориците на делото, и два пъти съм подчертал това в молбата си, а не да постъпите като СГС. Има фрапиращи нарушения на процесуалните ви права", скара се Чеци на САС. Адвокатът му опита да тушира напрежението с обяснението, че клиентът му е емоционално превъзбуден. Освен преразпит на свидетели Русинов поиска отново да бъдат разпитани вещи лица, изготвили ДНК експертизи, които доказват, че той е бил на мястото на убийството.

Реклама


Съдът отсече, че няма причина да бъдат разпитвани повторно исканите от Чеци свидетели. Магистратите отрязаха настояванията на осъдения и в съда отново обяснения да дава вещо лице, което има отношение към издаването на електронни билети. Именно такава резервация за полет до ЮАР си направил Чеци след убийството. Впоследствие обаче тя била отменена.
От всички искания за събиране на нови доказателства, на които Чеци разчита за отмяна на доживотната присъда, САС допусна издаването на справки от НОИ, НАП и Агенцията по вписванията. Те ще покажат дали той си е платил данъците, има ли осигуровки и бил ли е управител и прокурирст на фирма към момента на убийството.
Самият Чеци обяви пред съда, че иска категорично да стане ясно, че не е бил безработен и си е плащал данъците. САС допусна и разпит на някои от вещите лица, които да уточнят детайли около три от ДНК експертизите. Очаква се това да стане на следващото заседание по делото.
Според юристи тези факти нямат отношение към доказването на вината. По думите им делото за убийството на студентката е изяснено още на първата инстанция – СГС, и е много възможно САС да потвърди доживотна присъда на Русинов.
На вчерашното съдебно заседание родителите на погубената студентка за пореден път преживяха кошмара, в който е издъхвала тяхната 28-годишна дъщеря. Това стана, докато съдебни медици обясняваха детайлно и в подробности как и какви наранявания са нанесени на момичето във фаталната нощ в Борисовата градина. От думите на патоанатомите се разбра, че Яна се е задушвала в собствената си кръв. Майката Росица и таткото Явор за втори път чуха потресаващите подробности, след като вече веднъж ги изслушаха в СГС.

Имал съучастници

Софийският градски съд намери категорични доказателствата за вината на Николай Русинов за убийството на Яна Кръстева. Според магистратите Чеци е удушил младата жена, след като правили секс в парка на 9 юли 2011 г. В мотивите си съдия Снежанка Кьосева от СГС написа: "Русинов е съзнавал, че убива Яна. Той имал и помагачи, но те са неизвестни."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама