Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4652444 www.bgdnes.bg

Спасиха пъстървите при Пасарел

Режимът "хвани и пусни" при риболов на балканска пъстърва бе въведен в река Искър. Става въпрос за поречието от стената на едноименния язовир до ВЕЦ-а при село Долни Пасарел. В този участък попадат особено популярните за въдичарите прагове. Те от години са любима дестинация за столичните риболовци. Във вировете, образувани от бетонните бентове, се въдят огромни речни кефали, пъстърви, мрени и лешанки.
В заповедта, подписана от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, са включени общо 25 български реки, на които е абсолютно забранено задържането на улов от балканска пъстърва. Риболов може да се практикува единствено като хоби за удоволствие, а хванатите екземпляри трябва да се връщат обратно във водата без да се застрашава живота им. Това се прави с цел стабилизиране на силно намалялата популация от балкански пъстърви у нас.
Любопитното е, че режимът "хвани и пусни" отпада в акваторията на река Искър от град Самоков до вливането в язовира. В същото време вече може да се практикува риболов в река Черни Искър, която до този момент беше строго забранена. На нея рибите не могат да се задържат. Същите правила остават да важат и за някои от най-посещаваните пъстървови реки - Златна Панега, Ерма, Треклянска, Драговищица, Искрецка, Широколъшка и др. За река Чепеларска, позната още като Чая, режимът "хвани и пусни" важи за участъка от стария римски мост над с. Бачково до първия тунел по посока на гр. Пловдив.
Река Въча, на която се провеждат голяма част от републиканските и международни първенства по пъстървов риболов, остава напълно забранена в голямата си част. Въдици не могат да се замятат от моста на местността Забрал до бетонен брод, намиращ се до бившия ДАП, както и от стената на яз. "Цанков камък" до ВЕЦ под село Михалково.
Яз. "Цонево", за който имаше вероятност да бъде забранен целогодишно, в крайна сметка остава отворен за риболовците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама