Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4431709 www.bgdnes.bg

Георги Христов: Срещнах голямата любов, чакам главна роля във филм

Кой е той

Георги Христов е от малкото звезди в музиката, съхранени от своята публика, която винаги усеща, че получава от него "100 процента обич". Певецът е от популярните концертни изпълнители в България, който признава в песните си, че "няма нужда от много приятели" и че умее да дава "всичко или нищо". Емблемата на българската естрада ще събере няколко генерации почитатели на популярната музика на 26 ноември в зала 1 на НДК за концерт, на който ще представи новата си песен "Изгарям". "Ще пея на живо, както винаги", сподели вълненията си преди изявата певецът пред "България Днес".

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Христов, предстои ви концерт в зала 1 на НДК на 26 ноември. Ще изненадате ли публиката с нещо ново?
- Щe представя новия си албум "Изгарям", както и големите си хитове през дългогодишната си кариера заедно с моята вокална група "Черно и бяло" и вокалистите ми. Сценарият, режисурата и подготовката са мое дело.

Реклама

- Представихте най-новия си клип "Изгарям" на Деня на будителите. Защо избрахте именно 1 ноември?
- Като всеки българин се интересувам какво се случва в страната ни. Избрах 1 ноември за премиера на видеото към пилотния сингъл от едноименния си албум, защото това е изключително български празник и има много истински съвременни народни будители. Друг е въпросът дали се дава възможност техните думи да стигнат до хората.

- Кога "изгаря" Георги Христов - на сцената, с приятелите, в любовта...?
- Да, действително, аз "изгарям" в работата си, но едва ли само това е думата, която ме характеризира. Характер, чудак, неординерен и много други. Но в никакъв случай обикновен.

- В момента работите с Катя Близнакова, която знаем с фолклорни хитове. Имате блестящи изпълнения на народна музика, загърбихте ли я напоследък?
- Не, но чакам да попадна на подходящия бисер от богатата съкровищница на нашата народна музика и се надявам в следващия си албум да включа отново такава песен.

- Гледате ли младите ни таланти в "Гласът на България" и X Factor?
- За съжаление нямам наблюдения върху тези формати. Хубаво е да се дава възможност на младите певци за реализация, тъй като в момента е изключително трудно в нашата професия. Аз самият имам какво да предам от моя "занаят" на по-младите. Стига да го поискат. Може и да преподавам, когато му дойде времето.

- Преди години бяхте избрали дизайнер за костюмите ви на концертите да е италианецът Zegna. Сега кой ще подбере тоалетите ви?
- Винаги сам си подбирам костюмите, с които се появявам на сцената. За този концерт те са решени: „Версаче“, „Марите и Франсоа Жирбо“, „Вивиан Уестуд“, „Чезареа Пачоти“... Но едва ли марките са най-важните. Уважавам публиката си и затова държа на външния си вид, в който се появявам пред нея.

- Текстовете на песните ви винаги ли са свързани с ваши емоционални състояния? Как се ражда едно парче?
- И текстовете, и музиката, които пиша за себе си, са плод на моментно творческо хрумване - както тематично, така и стилово.

Реклама

- В детството си сте се занимавали с театър. Ако ви предложат да вземете участие в някои от българските сериали, каква роля ще искате?
- Кога?! Откога чакам да ме поканят. Бих изиграл и комедийна, и драматична роля с удоволствие. Чудя се защо още се бавят! Обичам главните роли!

- Още ли се преплитат черното и бялото у вас? Как оценявате нивото на българската музикална сцена днес? Не изживява ли ренесанс естрадата?
- Естрадата може само да се реконструира, тъй като означава сцена, на която се провеждат културни мероприятия. Българската поп музика е една от малкото, която през годините продължава да пълни концертните зали за моя радост. В нашия жанр има много млади талантливи изпълнители.

- Винаги сте били "глас номер 1" на България, споделят хора от консерваторията. Не са ли ви смешни твърденията на псевдоизпълнители, като т.нар. Човек глас Краси Аврамов например?
- Не обичам да коментирам свои колеги и никога не го правя. Всеки има право на собствено мнение - живеем в свободна страна, но смятам, че единствено и само публиката е тази, която показва вярното ти място.

- Следите ли "ВИП брадър" и изявите на колежката ви Йорданка Христова? Бихте ли участвали в подобно риалити шоу?
- Не гледам шоуто, но за мен Йорданка Христова е артист с главна буква и достоен човек, който винаги съм ценял. А дали бих участвал - не, и многократно съм отказвал!

- Влияе ли чалгизацията на отношенията между хората, на цялото общество?
- А вие как мислите?! Не икономическата, а духовната и културната криза са тези, които не ни позволяват да вървим напред!

- Преди време се радвахте като дете на откъснати домати от градината ви. Още ли се грижите собственоръчно за зеленчуците, които произвеждате?
- Да, дори съвсем скоро поставих капково напояване в градината си. Грижата за нея ме разтоварва изключително и ме зарежда.

- Надминахте ли в уменията си дядо ви Коте, от който наследихте таланта си?
- Ха-ха! Как се сетихте за него? Бих се радвал, ако съм го надминал в певческо отношение, защото в човешки план всеки е различен. Гордея се със своите корени!

- Тъгувате ли често за загубените си приятели - Андрей Баташов, Хачо Бояджиев, Васа Ганчева?
- Да, за жалост това са имената само на известните, които загубих. Много лични приятели си отидоха твърде рано и не ми позволиха да съпреживея още много щастливи мигове са тях...

- Срещнахте ли голямата любов?
- Определено я срещнах и тя ме съпътства през целия ми живот, колкото и тривиално да ви звучи. И всички знаят коя е тя.

- Как се справяте с напористите фенки? Преди години имаше девойка, която спеше пред вратата ви.
- Известността е нож с две остриета и всяка публична личност трябва да бъде наясно с това. Не се справям с феновете, а съм щастлив, че ги имам! А пък и който го е страх от мечки, да не ходи в гората - както съм казвал и в други интервюта!

- Преди време споделихте, че е "трудно да живееш с "идиота" в себе си".
- Ха-ха-ха! Не е лесно, но за да те обичат, трябва да се научиш да се обичаш!

- Имате парфюм на ваше име, готвите ли някаква изненада за почитателите си с днешна дата?
- Имам и издадена книга за мен. Но не съм от хората, които бият барабаните около себе си. Правя го само когато имам какво да кажа и да дам на своята публика и почитатели.

Реклама
Реклама
Реклама