Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4369560 www.bgdnes.bg

Кумецът на Маргините храни парламента

Фирма, близка до пловдивчанина Георги Цанков, се е уредила с договори за доставка на храна и напитки в парламента. Известният като Жоро Фантастика бизнесмен се прочу около скандалната поръчка за доставка на 100 тона боб с червеи като помощ за бедни през 2012 г. Покрай разплитането на аферата лъсна и фактът, че един от босовете на СИК - братята Маргини, е бил негов кум.
Кумецът на Маргините вече има опит в снабдяването на парламента. През 2010 г. той поема доставката на кафе и сокове. Бивши депутати припомнят, че изборът на победител в конкурса е съпроводен със сериозни скандали и обвинения, че е нагласен. Една от причините е, че по същото време фирмата на Цанков е запорирана заради дългове. Вероятно за да избегне подобни проблеми, сега кумецът на Маргините е пуснал в конкурса своя роднина Делко Костадинов чрез дружеството му "Ес енд ди корпорейшън". Любопитното е, че самата фирма доскоро е била на брата на Георги Цанков - Светослав, а смяната на собствеността става малко преди конкурсите на Народното събрание. Така на 20 март единственият подал оферта участник - "Ес енд ди корпорейшън", подписва договор за доставка на кафе, капучино и сметана за 40 хил. лв. в парламентарния бюфет. Броени дни преди оставката на Пламен Орешарски следва нова поръчка. И тук по установена традиция и напук на бизнес логиката "Ес енд ди корпорейшън" е единственият кандидат, подал документи за участие. Липсата на конкуренция, която да смъкне цените, не е пречка ръководеното от Михаил Миков Народно събрание да подпише договор с близката до кумеца на Маргините фирма. Така без проблеми дружеството е избрано за доставчик на безалкохолни напитки, чай, бонбони и ядки. Пречка пред подписването на договора не са се оказали и откритите малко преди това нарушения в дейността на фирмата. Заради нередовни документи за качеството на храните и липса на необходимия транспорт неин договор с Пловдивския университет е анулиран.

Проблем не се оказва и това, че в този момент Жоро Фантастика е проверяван от ДАНС. Поводът за разследването е скандалният му избор за председател на общинския съвет в община Родопи. След инфарктно заседание и куп нарушения за него гласуват 16 от общо 30 съветници. Изборът на Цанков моментално е оспорен в съда с мотив, че бизнесменът дори не е общински съветник според две съдебни решения. С две отделни решения на съда той е отстранен заради системно отсъствие от заседанията на общинския съвет. Макар присъдите да са влезли в сила, районната избирателна комисия отказва да ги изпълни с мотив, че не може да събере кворум. Вместо това под колата на пловдивската адвокатка Евелина Божикова, която води делата срещу Жоро Фантастика, е заложена бомба.

 

Подозиран за точене на ДДС

Името на Георги Цанков изплува и покрай проведената през 2012 г. от МВР и спецпрокуратурата акция "Универсалните". Тогава бе разбита група за източване на ДДС чрез фиктивен внос на стоки. Според обвинителите тартор на бандата бил синът на бившия земеделски министър Георги Танев - Иван. Ключова роля в схемата играел и подсъдимият за убийството на Бай Миле - Тихомир Дончев-Мравката, който години наред е бил личен шофьор на Красимир Маринов - Големия Маргин. Мравката често замествал боса на групата при командировки в чужбина.
Скандалите около аферата с боба и ДДС-то костваха и кариерата в политиката на кумеца на Маргините. Заради тях той бе принуден да подаде оставка като координатор в партията на Меглена Кунева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама