Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4340134 www.bgdnes.bg

Пак изтезават кон

Иво АНГЕЛОВ

За пореден път хора се изгавриха с животно! Мъже вързаха кон за лекия се автомобил и го дърпаха по натоварен с коли път, видя "България Днес".
Жестоката драма се разигра през уикенда в района на самоковското село Говедарци. Хората бяха вързали клетото животно с въже към юздите, за да може да се движи зад автомобила. Конят обаче не можеше да смогва да догонва колата и едва се придвижваше от жестока умора. Животното се препъваше в усилията си да потичва, но на моменти оставаше без сили и почти рухваше. Тези сцени на мъчения не трогнаха мъжете в колата, които се забавляваха на случката.

Не е ясно как подобно мъчение на пътя е останало незабелязано и защо полицаи не са прекратили жестоката гавра. От снимките ясно се вижда регистрационният номер на автомобила, за който изстрадалото животно е вързано.

Реклама

Издевателствата над коне не приключиха само с този случай. В София изнемощяло от глад животно колабира на централно кръстовище. Проверка показа, че кобилата Галя си няма законен собственик, тъй като няма паспорт и не е регистрирана никъде. Въпреки това мъж на име Николай твърди, че е негова, защото я взел на лизинг и все още я изплащал. Конят престоя около два часа на пътния възел и едва тогава събра сили да стане.

На мястото на случката пристигнаха полицаи, които единствено написаха акт на циганина, защото каруцата му няма номер. Униформените отказаха да конфискуват животното, защото нямало къде да го закарат. От Министерството на земеделието и Столичната община не се появиха представители, защото умиращото животно не било тяхна отговорност.


В крайна сметка хора с добри сърца събраха пари и повикаха ветеринар, който констатира висока температура и тежка травма. Животното в момента е настанено в конна база и чака да бъде осиновено.

Черната ситуация с коне беше допълнена и от катастрофа в неделя вечерта. Тогава на пътя между шуменските села Методиево и Иваново конска каруца навлиза в насрещната лента за движение и се блъска в лек автомобил "Опел". След зловещия инцидент конят, впрегнат в каруцата, умира, а 52-годишният му собственик е приет в болницата в Шумен с две счупени ребра и контузия на белия дроб.

Снимки: Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама