Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4274816 www.bgdnes.bg

Пуснаха Вампира от Видин

Шизофреникът Митко Борисов е бил пуснат от Държавната психиатрична болница в Карлуково и от този момент следите му се губят.
Това разказа пред "България Днес" бащата Иван Иванов.

"От двайсетина дни е навън и е изчезнал. Няма го нито в село Рупци, където живее, нито се е появявал във Видин. Никой не знае къде е", обясни Иванов. Митко Борисов, който заради желанието си да пие човешка кръв, е наричан в района Вампира, преди поредното си влизане в лудница се бе заканил на президента Росен Плевнелиев, защото смятал, че той е виновен за малката му пенсия. Не е ясно обаче дали Митко Борисов се е отправил към София и броди около "Дондуков" 2, или е отпрашил към друго място.
"Да му мислят там, където се появи", казва бащата и допълва: "Аз сега обикалям по болници, след като ме цапардоса по главата с камък. Не взех мерки навреме, защото си казах, че има шизофреници, които разфасоват, а аз няма да се оплаквам от един удар. Появи ми се обаче тромб, треперя, вие ми се свят, не зная колко ми остава."
63-годишният баща на Митко Борисов признава, че е взел мерки ако синът му се появи: "Взех си пистолет, заредил съм го със стоппатрони. Подострих и една дръжка от метла и сега се движа само с нея, използвам я като бастун. Ако ме нападне и нямам време да извадя пистолета, ще го ръгам където сваря. По-добре в затвора жив, отколкото да ме убие и да ме прати в гроба".

Докато наследникът е в неизвестност, бащата също се забърка в сериозен скандал. Той заплашил вещо лице с убийство, защото къщата с гараж, в която живее Вампира, била оценена на... 8 лв. и 10 стотинки!
Самият Иван Иванов се ожали от експертното заключение. Той води дело за къщата в село Рупци, която иска да вземе от сина си и дъщеря си, защото Митко Борисов не се грижел за нея по никакъв начин. В техническата експертиза се посочва, че става въпрос за имот от 1800 квадрата, ограден с мрежа и бетонни колове, двуетажна масивна тухлена сграда от 40 квадрата и гараж. Оценката е, че къщата струва 6 лв. и 60 стотинки, а гаражът от 18 квадрата - лев и 50 стотинки.
"Още пред съдията Иванов започна да ме ругае, че не съм била никакъв експерт, че съм проста и загубена. И после каза: "Ще ти видя сметката, като излезем оттук!", разказва инж. Маргарита Каменова, която била вещо лице по делото. На излизане от залата тя пак чула Борисов да казва, че ще я намери и ще я убие.
Накрая, по съвет на адвокатката на Иван Иванов, Каменова се принудила да си направи отвод по делото.
"Много ме е страх и не искам да се занимавам с такива хора. Преди няколко години един ме нападна в дома ми заради експертиза. Не искам всичко това да се повтаря", разказва уплашената жена.
Самата тя обяснява ниските стойности на къщата и гаража в заключението с това, че й била поставена задача по делото да пресметне стойността на къщата в деноминирани пари - така от 6600 лева оценката и станала 6,60 лв. В молбата си за отвод самата тя признава, че ходила да види къщата, но я разгледала само отвън, защото вратата била заключена. За пресмятането на стойността на къщата през 1993 г. в деноминирани пари първоначално съдията присъдил на инж. Каменова да бъде платен 100 лв. хонорар, но после я орязал наполовина.


 

Митко Борисов:
В Карлуково е като на хотел

"Искам в болницата в Карлуково, там ми е като на хотел. Почивам си, хранят ме, всичко ми е безплатно." Това признал шизофреникът Митко Борисов пред съселяните си в Рупци ден преди да го приберат за пореден път в лечебното заведение.
Борисов започва да проявява агресия след 28-ата си година. Прегледан е от психиатри и е освидетелстван с диагноза "душевно заболяване, което дебютира с еревнаторна налудност и агресивност".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама