Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4274083 www.bgdnes.bg

7 бона обезщетение за Петко от Лясковец

Петко от Лясковец може да се облажи със 7000 лева, които държавата да му плати заради разпердушинения от баретите апартамент.
Майката на арестанта - Стефанка, е завела за потрошеното жилище дело, което ще се гледа на 23 септември в Районния съд в Горна Оряховица. Дотогава вещо лице ще трябва да е изготвило експертиза, която да оцени стойността на щетите, които командосите нанесли по време на провалената акция през март тази година. Адвокатът на Стефанка Савова - Иво Пазарджиев, е внесъл искова молба за обезпечение на доказателствата в Районен съд - Горна Оряховица. Като ответник в нея е посочен бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев. Юристите на МВР възразили срещу исковата молба, но магистратите отхвърлили възражението. Заради смяната на властта процесът ще се води срещу настоящия министър Йордан Бакалов. Юристи обаче не очакват той да се появи в съдебната зала. За сметка на това по време на делото може да лъснат доста нелицеприятни подробности за злополучната акция на баретите. Включително и кой е заповядал стрелбата и начинът на планирането.
"Очакваме оценката да е около 6000-7000 лв., а държавата да възстанови на майката Стефанка парите заради прекомерно използваната сила от спецчастите срещу нея и Петко Петков", обяви пред "България Днес" адвокат Иво Пазарджиев, който защитава и обвинения в убийството на баретата Емил Шарков.
Разследването за смъртта на командоса върви към края си, а юристът очаква скоро да му бъдат предявени материалите по делото.
"Официално вече е ясно, че Петков е психически стабилен. Защо тогава, питам аз, не го поканиха униформените служители на разговор както всеки нормален човек? Защо мнозина искаха да го вкарват в психиатрия, като той е съвсем нормален човек?", коментира адвокатът.
Петков се чувства добре в Ловешкия затвор. Възстановява се бързо, след като бе надупчен в корема при стрелбата в жилището му.
"Майка му го посещава по един-два пъти месечно, пътува с влак дотам. Тя живее при близки и доколкото е възможно, се опитва да помага на сина си. Той е завързал приятелски отношения в ареста, никой не се отнася с него като убиец или изверг", обясни още неговият защитник.

 

Обърнал се към Бога

Въпреки екшъна в Лясковец и обвиненията на МВР, че е опасен, Петко всъщност е изключително примерен арестант. "Не сме имали никакъв проблем с него като пациент, за разлика от много други хора. Не е проявявал агресия. При нас той се държеше като нормален гражданин", обясни психиатърът на Ловешкия затвор д-р Димитър Казаков.
След като избегна по чудо смъртта, стрелецът от Лясковец се обръща към Бога. Пред близките си Петко настоял да му донесат Библията и всевъзможни религиозни книги. Тяхното четене и анализиране отнемало почти целия му ден зад решетките, хвалят го надзирателите. Смирението му пред Бога обаче не е отнело желанието му да се защити достойно на бъдещия процес и да докаже, че вина за екшъна и смъртта на баретата Емил Шарков имат единствено шефовете на полицията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама