Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4263799 www.bgdnes.bg

Цветан Василев отпраши при Таки и Къро

Банкерът Цветан Василев вече официално се издирва от Интерпол, а върху имуществото му е наложен запор. Това обявиха вчера в нарочно съобщение от прокуратурата. Снимката на банкера се появи на сайта на международната полицейска служба.
С включването на Интерпол Цветан Василев реално може законно да бъде задържан от властите в цял свят. До момента за боса на КТБ имаше единствено европейска заповед за арест от 28 юли. Тя е издадена в деня, когато му е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. По същото време в свои публични изявления Василев твърдеше, че се намира във Виена, но австрийската полиция не го задържа. Причината е мудното придвижване на документите по случая към Виена. Бюрократичните спънки дават възможност на банкера да духне необезпокоявано. По информация на австрийските власти, изпратена до МВР, Василев вече е отпрашил в неизвестна посока. Неофициално се твърди, че босът на КТБ е акостирал в страна, с която България няма споразумение за екстрадиция. Най-вероятната дестинация е ЮАР, където от години необезпокоявано си живеят десетки родни бандити като Таки, Къро и скандалната банкерка Веска Меджидиева.

За да си живееш комфортно там, всеки, укриващ се от закона, има нужда от сериозни суми пари. Казус, който в случая с Цветан Василев прокуратурата се опитва да поправи. Още в края на миналата седмица по искане на обвинителите Софийският градски съд е наложил предварителен запор над имуществото на банкера. С него се гарантира, че в случай на осъдителна присъда банкера няма да може да прехвърли богатството си на подставени лица. Става дума за общо 37 позиции - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Сред тях е и фирма "Бромак", чрез която Василев е акционер в КТБ. Извън наложения запор остават единствено двата частни самолета на Василев, тъй като не са само негова собственост, а и на съпругата му, допълват от държавното обвинение.
Запор върху имуществото е наложен и на останалите обвиняеми за източването на 206 млн. лева от КТБ - изпълнителните директори Орлин Русев и Александър Панталеев, шефа на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главния касиер Маргарита Петрова, главния счетоводител Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Прокуратурата смята, че служителите на банката са съучастници за умишлената безстопанственост в КТБ, която е довела до щети в особено големи размери. Подуправителят на БНБ Цветан Гунев пък е разследван за неупражнен контрол върху 19 лоши кредита, отпуснати от КТБ на все още необявени хора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама