Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/4235525 www.bgdnes.bg

Бум на манатарките

Алексей ГИЛТЯЙ

Обилните дъждове този сезон направиха истински щастливи гъбарите. През пролетта те се радваха на обилно количество челадинки и печурки. Заради по-студения май появата на летните гъби се забави, но в момента се наблюдава истински бум на царицата на гъбите - манатарката. В Софийско тя може да се набере в килограми край горите на селата Долни Окол и Веринско. Горите на Витоша също изобилстват от гъби, но там берачите са по-малко заради по-трудните маршрути. Обикновените манатарки се намират както в равнините, така и в планинските райони.
В огромни количества в момента расте и пачият крак, който също е сред най-вкусните гъби. В Пловдивско и Врачанско също се хвалят със силен сезон на манатарките и пачия крак.


Изключително важно при брането на манатарки е те да не се изскубват с корените, а внимателно да се подрежат близко до земята. Пънчетата на тази гъба не се изхвърлят, защото са изключително вкусни и са много подходящи за мариноване. За препоръчване е манатарката да се суши, а след това може да се използва в почти всякакви различни ястия, включително и супи. При сушенето последствията от набезите на червеите напълно изчезват и гъбата запазва качеството си.
Добра реколта този сезон има и от масловки, сърнели, а сред пърхутките тази година отново има достойни кандидати за "Гинес".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама