Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/3755721 www.bgdnes.bg

Галеви мъстят за Отвертката

Дупнишките мафиоти Ангел Христов и Пламен Галев - Братя Галеви, готвели вендета за убийците на техния гард - 28-годишния Николай Радев-Отвертката. Това разкриват хора от града пред "България Днес".

Галеви изчезнаха преди повече от година, но това не означава, че ще оставят ненаказани виновниците за смъртта на младия мъж. Въпреки че осъдените за рекет мафиоти са потънали в дълбока нелегалност, те имали свой наместник в Дупница. От тяхно име в града се разпореждал охранителният бос Георги Първанов - Жоре Бозата. Това твърди бившият кмет на града Пламен Соколов. Според него всички в града треперели от Бозата.
В Дупница са убедени, че именно той бил натоварен от шефовете си Галеви да организира отмъщение за убийците на Отвертката. Ден преди Карастоянови да бъдат пуснати на свобода, неизвестни счупиха прозорците на вилата им. Тогава съпругата на д-р Николай Карастоянов Ц Диана, заяви, че се страхува, защото това е акт на отмъщение срещу семейството й заради убийството на Николай Радев.

Реклама

Той е заклан след скандал с Карастоянови в заведение "Колата", известно в миналото като щаб на Галеви. Според една от версиите животът на Отвертката е отнет, за да не проговори за трафик на хора, който въртели Карастоянови, твърдя източници от ъндърграунда.
След скандалното освобождаване от ареста на стоматолога Владимир Карастоянов и двамата му синове - Николай и Иван, градът е настръхнал и разделен в позициите си. Коментарите са от крайно жлъчни и обидни както за едната, така и за другата страна. Чуват се и мнения за пълно оневиняване както на едната, така и на другата страна.

Част от дупничани защитават позицията на лекарската фамилия, която според първоначалната информация посегнала на Отвертката, защото задирял зъболекарската внучка Владимира. Други жители на града са възмутени от решението на съда заподозрените за убийството да излязат на свобода. Според местните влиятелните и богати Карастоянови ще използват всичките си високопоставени контакти, за да се измъкнат сухи от скандала.
Близки на убития Николай Радев направиха интернет петиция с искане за незабавното връщане на Карастоянови зад решетките. Тя е създадена часове след като Софийският апелативен съд наложи на обвинените Владимир Карастоянов - Владе Кавгата и сина му Иван Белята най-леката мярка - "подписка". По време на делото от показанията на свидетели стана ясно, че д-р Николай Карастоянов е пробол с нож Отвертката. Лекарят е в общинската болница заради проблеми с дебелото черво.

Петицията е озаглавена "В подкрепа на Николай Радев". Апелът, под който са се подписали над 460 души до момента, гласи: "Моля, представителите на властта - т.нар. прокуратура - незабавно да върне убийците на Николай Радев в ареста. Не желаем да се разхождат сред нас, докато не приключи разследването."
В коментарите на подкрепилите петицията преобладават съболезнованията за близките на Радев, но наред с това се казва, че е нередно убийците му да се разхождат на свобода.

Бившият кмет Пламен Соколов:
Страх тресе Дупница

"Страх тресе Дупница и след изчезването на Братя Галеви". Това твърди бизнесменът и бивш кмет на Дупница Пламен Соколов. Според него страхът е на основата на онова, което се е случвало години наред - побоища, отнети животи, рекет.
"В Дупница има неразкрити четири тежки убийства - нито се разбра кой ги е извършил, нито кой ги е поръчал, те обаче разчистиха определен терен. По времето на Галеви всеки, който искаше да развива бизнес, плащаше такса "спокойствие". Според Соколов сега вече я нямало, но не се плащал "елементарен рекет".
"Има ли връзка между игрална зала и наследници на Пламен Галев и Ангел Христов, които имат комуникации и знаят дали аз или вие днес сме спечелили в тази игрална зала? И искат ли те процент от този, който е спечелил?", пита Соколов полицията и прокуратурата. Местните ченгета отричат да имат данни за подобен рекет.
Фирми, свързани с Галеви, печелели обществени поръчки в миналото. Според бившия кмет те имали свой заместник в управлението на града и това бил Георги Първанов - Жоре Бозата.

Жоре Бозата изпрал 35 млн. лв.

Соченият за наследник на Галеви - Жоре Бозата, е разследван за пране на 35 млн. лв. Това твърдят ченгета пред "България Днес". Според тях случаят така и не стигнал до съда. Точно в разгара на разследването Жоре Бозата заминал за чужбина, под предлог че ще се лекува от тежко заболяване. След завръщането му в Дупница разнищването на случая с изпраните пари било заметено.
Охранителният бос държи лъскавото кафене "Колата", в което бе убит Отвертката. Приживе той бил на пряко подчинение на Георги Първанов.
Жоре Бозата е коронован за наместник на Галеви малко преди те да изчезнат от България. След това той започнал да се разпорежда от името на изчезналите мафиоти в Дупница. В тяхно отсъствие събирал парите от рекета и ръководел сенчестия бизнес в региона.
Официалният му бизнес е свързан с охраната на стотици обекти. Сред крупните клиенти на фирмата му са общината, болницата, училища и детски градини. Твърди се, че месечните приходи на Жоре Бозата от тази дейност са над 250 000 лева.

Реклама
Реклама
Реклама