Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/opa-a/article/3558482 www.bgdnes.bg

Откриха нови къщи на УЖАСИТЕ

Нови две "къщи на ужасите", където са държани пленници, са обект на разследване. Този път не става въпрос за жертви на групата за отвличания "Наглите", а на бандата на тартора на "Килърите 4" Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския, научи "България Днес".
Свидетели разказали на разследващите къде са държани двама мъже, похитени от главорезите на Йоско. Става дума за сина на шефа на "Славия" Венци Стефанов - Димитър, и за сириеца Християн Валю. Освен показанията очевидците на бруталните престъпления са завели ченгетата до местата, където двамата са държани в плен. Това били две къщи край родното село на Йоско - Безден. Имотите били в района на съседните населени места Богьовци и Голяновци, които били избрани, защото нямали много жители. Именно там се намирали двете изоставени къщи, които от тогава били неизползваеми, разкриха запознати.
Въпреки изминалото време в къщите на ужасите разследващите открили следи, свързани с похищенията. Уликите били дадени за изследване, като в момента от спецпрокуратурата изчакват резултатите, за да преценят дали да повдигнат обвинения на Йоско и хората му и за тези отвличания.

Синът на президента на футболен клуб "Славия" Венцеслав Стефанов - Димитър, бе отвлечен на 6 април 2004 г. близо до хотел "Плиска", до семейното заведение "Киара". Четирима мъже, преоблечени като полицаи, набутали Димитър Стефанов в кола със син буркан. Часове след инцидента мъжки глас посъветвал по телефона бащата да приготви "много" пари и да не намесва полицията и медиите. Два дни по-късно похитителите изпратили снимки и видеозапис на момчето, в който настоява да плати откупа.
Според признанията на самия Венци Стефанов пред медиите 10 дни след отвличането похитителите му поискали 1,2 млн. лв., като обещавали, че до 2 часа след плащането Димитър ще бъде освободен. Въпреки платената сума пленникът не е върнат и години наред се води в неизвестност.
Близо десетина години по-късно свидетели срещу бандата за мокри поръчки и отвличания на Йоско хвърлиха светлина по случая, като заявиха, че Митко Стефанов е убит. Според разказа на защитен свидетел, който фигурира в делото под номер 53, наследникът е бил обезглавен, защото видял лицето на похитителя си. Смята се, че това е дясната ръка на Йоско Ивайло Симеонов-Богьовеца, който имал неблагоразумието да влезе при жертвата си без маска.
Година след отвличането на Митко Стефанов е похитен сириецът Християн Валю. На 17 май 2005 г. Валю бил застигнат пред дома си от кола с включен син буркан, от която изскочили трима маскирани с якета с надпис "Полиция". Колата, на която очевидец е записал регистрационния номер, се е оказала крадена. Седмица по-късно в кафене "Алекс", собственост на брата на отвлечения, е подхвърлена аудиокасета, в която Християн моли брат си да разкрие каналите за синтетични наркотици. За отвличането е задържан Джаки от групата на Йоско, който впоследствие бил освободен.
Твърди се, че Християн Валю бил близък до Филип Найденов-Фатик, като му помагал да движи бизнеса си с търговия на оръжие и синтетични наркотици. Според разследващите разстрелът на Фатик също бил дело на Йоско и главорезите му. Имало данни, че преди години сред подчинените на Костинбродския са и убитите Асен Петров-Шаки и Борис Арсов-Борчо. Засега бандата е обвинена за покушение срещу Киро Японеца.
Благодарение на новите доказателства - следствения експеримент, при който са открити къщите, и протоколи от разпит на свидетел, апелативните спецсъдии решиха, че Йоско трябва да бъде задържан.

 


Основният липсващ

Въпреки постановения арест Йоско Костинбродския е на свобода. След решението на съда във вторник той се измъкна от правосъдието подобно на Братя Галеви. До бягството му от закона се стигна, след като той бе пуснат на свобода за три дни от районните съдии. Понеже не беше открит на адреса му в село Безден, Йоско бе обявен за издирване, като за него има издадена и европейска заповед за арест.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама