Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/19680844 www.bgdnes.bg

Тайните рецепти на атонските монаси: Как се приготвя най-вкусната риба

В Света гора не се яде месо, но морските дарове са на почит

Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името на "Св. Евстатий", в манастира "Великата Лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в новата ни поредица!

Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме първата част от най-апетитната поредица в родния печат!

Реклама

"Светогорските монаси ядат само риба и никакво месо и затова цялото им внимание относно тяхното хранене е обърнато към това, което е свързано с рибата - пише отец Епифаний. - Както всички знаем, рибата е най-здравословната и вкусна сред другите животински храни. Днес вече достоверно можем да потвърдим, че рибата е подложена на по-малко замърсяване от околната среда в сравнение с месото, птиците и останалите животински организми, които са в храната на хората." Ето и днешните кулинарни предложения!

Прясна риба треска

Продукти (за 5-6 порции):

1,5 до 2 кг риба треска

4 големи глави лук или лучен сос

300 г зехтин

4-5 скилидки чесън

5-6 лимона (около 200 г лимонов сок)

1 връзка магданоз

черен пипер

Изчистваме рибата и я нарязваме на филии с дебелина 5-6 см, измиваме я много добре. Треската има във вътрешността си една черна ципа, която внимателно трябва да отстраним, както и вътрешностите, докато стане съвсем бяла (да стане като хартия, ни казваха по-възрастните старци). След като я осолим с по-едра сол, я слагаме в цедка за два или три часа. Треската е много хубава и фина риба, стига да е голяма (а не малките трески (бакалияри), които стават само за пържене). В средната си част рибата трябва да е с диаметър 8-10 см. Когато настъпи моментът за готвене, измиваме леко треската и я нареждаме в тавата, добавяме лучения сос и допълваме със студена вода, докато покрие рибата. (В случай че не искаме да приготвим лучен сос или не разполагаме с време, можем да нарежем лука на дребно или на тънки ивици.)

Слагаме тавата на много силен огън и когато рибата започне да ври, обираме пяната, след което добавяме зехтина и чесъна (както и нарязания на дребно лук, ако не сме правили лучен сос). След около 45 минути намаляваме огъня наполовина и разклащаме (без да разбъркваме) тавата през определено време, за да не се залепи, тъй като сосът вече е започнал да се сгъстява. Когато сосът достатъчно се сгъсти, добавяме лимоновия сок 30-40 секунди преди да свалим тавата от огъня. След това я разклащаме, за да се разпредели лимоновият сок равномерно навсякъде. Тогава ще видим нещо много важно - веднага след като лимоновият сок попадне в тавата, сосът се сгъстява още по-бързо и става по-бял. Сваляме яденето от огъня, посипваме ситно нарязания магданоз и черния пипер и го покриваме. Рибата се сервира топла или хладка, но не и студена.

Прясна риба треска с тиквички

Продукти (за 5-6 порции):

1,5 до 2 кг прясна риба треска (вакалаос)

4 големи глави лук, нарязани на ситно, или лучен сос

300 г зехтин, 5-6 скилидки чесън

700 г тиквички

5-6 лимона (около 200 г лимонов сок)

1 връзка магданоз, черен пипер - по желание

Тази рецепта се приготвя точно като предишната. Разликата е в тиквичките, които трябва да бъдат малки, нежни и пресни, точно като онези, които варим за салата. За всяка порция риба, която ще сервираме в чиния, трябва да има две малки тиквички. Ако са големички, тогава трябва да слагаме по една тиквичка във всяка порция.

ВНИМАНИЕ! Тиквичките не трябва да са по-дебели от 3 см и дълги не повече от 8 до 10 см. Веднага щом ги отрежем отгоре и отдолу и ги измием, слагаме ги да кипнат, като предварително сме добавили зехтина и скилидките чесън (както в предишната рецепта - виж Прясна риба треска)

Четете още

Разкриха тайните рецепти на атонските монаси

Разкриха тайните рецепти на атонските монаси

Монаси рисуват чудотворни икони
Монаси рисуват чудотворни икони

Монаси рисуват чудотворни икони

Реклама
Реклама
Реклама