Хванете от реката, направете си чирози

Риболовът по реките е доста успешен, докато те все още са малки и нивото не се е покачило от пролетното снеготопене и дъждовете. Майстори пълнят живарници с речен кефал, скобар и морунаш. Това са и най-търсените и разпространени студенолюбиви риби по нашите реки.
Всички те са идеални за приготвяне на чирози, докато времето все още е хладно и не е прекалено топло. Почистените риби престояват 24 часа в морска сол, а след това за 2-3 часа в марината от оцет и вода. Измиват се, коремчетата им се разтварят с кибритени клечки. Окачат се на проветриво място, вързани с връв за опашките и с главите надолу. До 2 седмици се получава чудно мезе. Ако времето вече е по-топло и има мухи, покрийте чирозите с тензух.
Реклама
Реклама