Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/19123734 www.bgdnes.bg

Белите мрени се активизираха, ето къде...

По реките Огоста, Искър и Янтра вадят парчета над 2 кила

Така дълго чаканото от рибарите есенно застудяване вече е факт. Именно то е причината за много добрите резултати, които се постигат при риболов на бяла мряна в реките през последните дни. Майсторите по река Искър вече пълнят без проблеми живарниците. За себе си напомниха и екземплярите от "тежка категория" с тегло над 2 килограма. Старо правило гласи, че бялата мряна се търси, когато падне първата слана.

През септември и началото на октомври рибите все още не бяха особено активни. Ловяха се предимно дребни екземпляри, и то нарядко. Сега обаче ситуацията е коренно различна. По-хладното и облачно време групира белите мрени на огромни пасажи в определени вирове на реката. Сред най-известни са позициите край град Роман, село Кунино и село Карлуково. Обикновено пасажите от бели мрени издават присъствието си с ефектни скокове над водата рано сутрин. Именно тези "златни мини" се заемат още от ранни зори от най-нетърпеливите. Рибите се търсят основно с дълъга телескопична въдица - болонезе. Спецификата тук е, че трябва да задържаме по-често плувката на едно място, което от своя страна дразни апетита на бялата мряна. За целта е добре въдицата да бъде с дължина 5-6 метра. Специални плувки, наричани "близалки", са предназначени за този вид риболов. Най-примамливата стръв си остава белият червей. Може да го комбинирате и с торен, което със сигурност ще даде отлични резултати. 

В определени дни, обикновено при високо ниво на реката и замътена вода белите мрени предпочитат напълно неподвижната стръв. Тогава в действие влиза фидерът. Подвижната хранилка позволява на рибата да не усеща никакво съпротивление при удар. Кълването е отчетливо и почти винаги рибите се засичат безпроблемно. В никакъв случай не трябва да подценяваме тази толкова борбена риба. Когато бялата мряна се пусне на дъното или тръгне по течението, става почти неудържима. Това изисква да използваме влакно за повод не по-тънко от 0,14 мм и да охлабим аванса на макарата. Изборът на захранка е от съществено значение за успешния риболов. Белите мрени се привличат най-силно от миризма на сирене.

Добър риболов може да се направи още и на други реки, вливащи се в Дунав, като Огоста и Янтра.

Четете още

Черна мряна се лъже по Струма

Черна мряна се лъже по Струма

Гигантска мряна рекордьор извадиха в Искър

Гигантска мряна рекордьор извадиха в Искър

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама