Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/19116129 www.bgdnes.bg

Преборихме най-големия сом в България! Ловецът на хищници Марио Христов с ЕКСКЛУЗИВЕН разказ

Тези риби стават агресивни, риболовът може да бъде и много опасен

Марио Христов е един от най-добрите специалисти в улова на сом у нас. Риболовецът има уникалния шанс да се бори с трофейния рекорден екземпляр от язовир "Дяково" преди дни. Заедно с общи усилия той и приятелите му изваждат на брега гигантско туловище. Сомът е дълъг 273 сантиметра и тежи 120 килограма. Спокойно може да претендира, че е най-големият, улавян някога у нас с въдица и документиран надлежно със снимки и видеоклип. Пред "България Днес" Марио разказа подробно за екшъна, който е преживял.

- Марио, поздравления за улова! Как се хваща такъв воден звяр само с въдица?

Реклама

- Влязохме следобед във водите на язовир "Дяково". Бяхме трима човека, всичките сме адаши на име Марио - аз от София, другите от Перник и от Дупница. Единият от нас отиде по-надалеч. Аз първо улових едно сомче към 7 кг. До мен Марио Спасов ловеше на дълбочина от 37 метра. Видя на сонара, че нещо се качва към примамката му, и засече. Като тръгна рибата, разви му 100 метра влакно. Извика ми: "Не мога да го удържа". След 20 минути ръцете му започнаха да треперят. Каза ми, че не може да издържи повече и ще изпусне въдицата. Помоли ме аз да я взема и да поема щафетата.

- Какво усети в този момент?

- И аз напъвах яко, но нямаше мърдане. Така се сменяхме през известно време. След два часа и нещо борба бая го изморихме. Бяхме вече на 8-9 метра дълбочина. Видях на сонара как сомът се беше изправил като свещ нагоре. Вече знаехме, че рибата е огромна. И друг път сме се борили със сомове по 40-50 килограма и ги вадим за под 20 минути. Изкарах го до под повърхността, видях огромната му глава, но не можех да го повдигна или изтегля, защото бе над 100 кила. Добре, че си бях сложил двигателчето на лодката, тип проходилка. С него потеглих леко-леко назад към брега и така успяхме да извлачим сома. Бях си казал, че ще спя там, ако трябва, но ще го извадя. Сам човек много трудно може да се пребори с такава риба, може би на предела на силите си. Ръцете ни боляха, целите треперехме. Но еуфорията беше голяма.

- Това ли е най-големият сом?

- Може и да е хващан по-голям сом на въдица, но аз поне не съм чувал. Едно време не е имало такава техника и социални мрежи. Със сигурност това е най-големият документиран такъв. Ако някой от съвременните рибари беше уловил, със сигурност щеше да се е похвалил.

- Ще издадеш ли каква е печелившата примамка?

- Изработваме си сами примамките. Наричат се "таралежи" или "октоподи". Правят се от силикон и имат дълги пипала. Вътре в тях се вгражда оловна тежест 250-300 грама, което зависи от дълбочината, течението, въдицата. Монтира се дебел повод от 2 милиметра плетено влакно, за да не се протърка от зъбите на сома, ако лапне по-навътре. Задължително се поставят изпитани здрави морски куки. Сомът се привлича от вибрациите и звука на уреда, наречен кльонк, и едва тогава вече се лъже да атакува тази примамка.

- Доста хора ви критикуват, че не сте върнали величествената риба обратно?

Реклама

- Искахме да пуснем сома жив на свобода, но се забавихме. Първо изчаквахме кантар от Перник, за да видим дали наистина е над 100 кг и дали е рекорд. После изчаквахме екип на телевизията, защото никой нямаше да ни повярва. Искахме да го направим, както трябва, и да го освободим, но за съжаление рибата не издържа. Аз сом за ядене мога да си хвана винаги. Освен това не е вярно, че големият сом бил мазен и не ставал за трапезата. Чух и коментари, че не бил хванат там, а на друго място. Да, действително ние бяхме преди това в Гърция на риболов, но на връщане спряхме да ловим на яз. "Дяково". Знаехме, че там има такива трофеи, защото това е един от най-старите и неизточвани язовири у нас. Там имаше свидетели рибари до нас, които видяха изваждането на рибата.

- Вярно ли е, че в доста европейски страни сомът е считан за опасен вредител и пускането му обратно е напълно забранено?

- Да, така е. От моя учител в риболова на сом - Владо Тарзан, знам, че риба над 30-40 кг не трябва да се пуска обратно. По-добре да я вземеш, защото вече хайверът й не е толкова плодовит. Също така освобождава място на десет други по-млади риби. Освен това върховният хищник може да направи големи бели с популацията на други мирни риби.

- Има ли много сомове по нашите язовири?

- Популацията на сом се увеличава жестоко. Например по софийските баластриери в последните години направо ври от този вид риба. Рекордът ми е 24 сома за 3-4 часа по нашите блата около столицата. Не казвам, че трябва да избиваме сомовете масово, но големите трофеи трябва да се махат. Където има сом, вече драстично е намаляла числеността на видове като шаран, каракуда, кефал, костур, с които се храни.

- Колко опасно е да се лови сом?

- Този риболов крие доста опасности. Например кордата да не се омотае около теб, да не ти се забият куките. Вече никога не бъркам в устата на рибата. Тя е толкова силна, че може да си извърти главата, да се забият куките в ръката и после да те повлече към водата. Има множество зъби, които могат да надерат ръцете и да се получи инфекция. Опашката на сома също е мощна и опасна. Чувал съм случки, че сомове са давили хора по река Дунав. Затова, когато се удря с кльонк по повърхността на водата, не трябва да се носи яке, ръкав, гривна или часовник. Ако ръката е гола и сомът я нападне, само ще я охлузи. Но има ли за какво да се закачат зъбите му, стиска здраво и няма да пусне, ще те завлече.

- Имал ли си подобни страшни случки?

- Веднъж чувам едно шльопване до мен. Обръщам се и гледам една огромна уста. Направо сърцето ми започна да бие учестено. Ударих бързо с кльонка по повърхността на водата и видях как рибата тръгна нагоре, подмина моята стръв и ме удари по дъното на проходилката. Имал съм случки да се вдигне нагоре към повърхността и с камшичен удар да ме удари по краката. Не го вярвах, но сомовете атакуват наистина. Понякога стават агресивни, но не мога да установя в кой сезон и каква е причината точно.

- Колко сома си преборил общо?

- Не се считам за най-добрия майстор на сомове. Просто ходя най-често. Който ходи често, хваща. А и аз не се крия. Много хора пазят всичко в тайна, не искат да се популяризира риболовът на сом, да си издават местата. Не си вадя статистика колко броя съм уловил до момента, защото са много. Ако говорим само за трофейни екземпляри по над 2 метра, имам поне 20 такива хванати сома.

Четете още

120 кг сом изваден от язовир "Дяково"

120 кг сом изваден от язовир "Дяково"

Иван с майсторски улов на сом в Русенско

Иван с майсторски улов на сом в Русенско

Сом чудовищe дърпа Калин от "Бригада Нов дом"

Сом чудовищe дърпа Калин от "Бригада Нов дом"

Сом чудовище извадиха от Марица

Сом чудовище извадиха от Марица

Реклама
Реклама
Реклама