Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/19108297 www.bgdnes.bg

Ловецът Антонио Стоянов: Повалих глиган, колкото мечка!

250-килограмовото диво прасе убива ловджийско куче с 29-сантиметровите си зъби

Глиган, огромен колкото кафява мечка, успява да отстреля ловецът Антонио Стоянов, научи "България Днес". Удивителната случка се разиграва в Северозападна България край село Медовница, община Димово, област Видин. Районът се намира между склоновете на Стара планина и поречието на река Дунав.

Реклама

Стартът на новия ловен сезон за диви прасета се оказва повече от успешен за младия видинчанин. Оказва се обаче, че не всичко по време на екшъна е преминало по мед и масло. Грамадното диво животно е нападнало и убило едно от ловджийските кучета. Самият Стоянов разказа повече подробности около драматичния лов. 

"Бяхме се събрали точно осем човека от дружинката на Медовница, колкото да запълним необходимата бройка в бележката. В 7 часа сутринта се събрахме на ловната вила и оттам - в гората. Не след дълго, след като бяхме пуснали кучетата, започна да вали сериозен дъжд. Но нали знаете, че лошото време не ни плаши. Няколко минути след това гоначите се обадиха по станциите, че са намерили прясно ровено в земята и дири", разказва Антонио пред "България Днес".

 

"След още 10 мин. едно от кучетата се обади. За съжаление младото и по-неопитно куче беше попаднало точно в къпината, където е лежал този зъбатко от снимките. За зла участ кучето нямаше късмет...", казва със съжаление ловецът. Екшънът обаче тепърва предстои.

"Глиганът удря кучето и тръгва. Десет минути по-късно излезе на моята пусия. Като го видях, първоначално си казах: "Това е нещо огромно!". Беше като мечка голям. Отправих 3 изстрела и беше повален", горд е с точния си мерник Стоянов. Прасето, изтеглено на кантар, показало точно 249 кг. 

"За съжаление не можахме да се зарадваме прекалено много на слуката поради инцидента, който се случи с кучето... Доста от старите ловци казват, че толкова голямо прасе не са виждали", обяснява ловецът от дружинката на Медовница.

Впоследствие се оказва, че извитите напред зъби на глигана, които се наричат глиги, са дълги цели 29 см. Именно те представляват най-ценния трофей при отстрела на такива екземпляри.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

ЧУДО в Родопите! Гръмнаха бял глиган

ЧУДО в Родопите! Гръмнаха бял глиган

Пушките пукнаха! Откриха новия ловен сезон за диви прасета

Пушките пукнаха! Откриха новия ловен сезон за диви прасета

Реклама
Реклама
Реклама