Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/19145836 www.bgdnes.bg

Разчистват взривените складове в Елин Пелин

*Чакат се разрешения, за да се преместят останалите фойерверки

*Собственикът на "Енигма" наема две нови халета за оцелелите изделия

Разчистват складовете с фойерверки край Елин Пелин! Очаква се до борени дни да започне преместването на изделията, които не пламнаха при взривовете в края на юли т.г. Това разкри пред "България Днес" адвокат Николай Беров, който представлява интересите на фирмата съдържател "Енигма".

По думите му собственикът на фирмата Тодор Попов е наел два нови склада извън София, където трябва да бъдат преместени оцелелите фойерверки. Това ще стане, когато институциите дадат нужните разрешения за държане на пиротехниката. В момента тече процесът на ваденето на нужните документи от РИОКОЗ, МВР, Инспекция по труда и др. След това ще започне и извозването на невзривените фойерверки от склад номер 6, а базата ще бъде обезопасена. Затова вече има позволение от прокуратурата.

Реклама

По закон собственикът трябва да се погрижи за съхранението на пиротехническите изделия. Преди месец от фирмата апелират МВР и Министерството на отбраната да помогнат за преместването на фойерверките с висок барутен еквивалент на безопасно място. "Не получихме никаква помощ нито от тях, нито от Комисията по бедствия и аварии. Със собствени средства г-н Попов започна постепенно разчистване и изкарване на стоката. Щетите са огромни", посочва юристът.

Макар следствените действия да са приключени, на мястото още стои невзривената пиротехника. Полицейската охрана е свалена, на място остават само частни охранители.

Избухналият пожар взима 4 жертви - сина на собственика Тодор Попов - Теодор, специалиста по пиротехника доц. Петър Шишков, 20-годишната му дъщеря Кристина и "факира на зарята" Стоян Маслев. Вещите лица вече са готови със съдебномедицинските и ДНК експертизите на жертвите.

Криминалистите изчакват няколко дни, докато взривовете спрат, и чак тогава влизат на оглед. Следствените действия започват в началото на август и продължават до средата на септември. Специалистите събират нужните улики и възлагат експертизи - взривотехническа и пожаротехническа, както и физикохимичен анализ на откритите множество отломки и други веществени доказателства в големия периметър около взривените складове. Резултатите се очакват до Нова година, но заради огромния обем работа срокът за изготвянето им може и да се проточи.

Според първоначалните версии причината за произшествието е допусната човешка грешка или случайно събитие, довело до взривяването. Какво се е случило реално, може да не се разбере никога, защото всичко е унищожено, коментират запознати.

Проверки установяват, че складовата база е била изградена по съответните проекти и с всички необходими разрешения. По време на функционирането й не са регистрирани нарушения.

Четете още

5 дни продължил огледът на склада за фойерверки в Гара Елин Пелин

5 дни продължил огледът на склада за фойерверки в Гара Елин Пелин

Парамедици разкриват взривовете в Елин Пелин

Парамедици разкриват взривовете в Елин Пелин

Реклама
Реклама
Реклама