Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/19145537 www.bgdnes.bg

Подсъдимите по процеса за родилката Деяна отървават кожата?

*Експертиза показва множество проблеми с младата майка

*Открити са салмонела, наследствен синдром и проблеми с хромозомите

Дали подсъдимите по процеса за загиналата родилка Деяна отървават кожата? Готовата съдебномедицинска експертиза сочи, че 19-годишното момиче е имало редица проблеми, които са били извън ръцете на лекарите, погнати за смъртта на младата майка.

"Приехме съдебномедицинската експертиза, която не е благоприятна за страната на пострадалите, а е благоприятна за подсъдимите. Експертиза, която се явява в плюс за тезата на погнатите лекари, сочи полиорганна недостатъчност и много други проблеми. Има предположение за синдром, който сочи някаква наследственост. Открита е салмонела и салмонелоза. Има също някакви проблеми с хромозомите. Експертизата е изключително сложна, защото отговаря на 68 въпроса." Това каза адвокат Людмил Рангелов, който представлява част от обвиняемите лекари пред Темида.

Реклама

Тази петорна съдебномедицинска експертиза се очакваше близо година, но най-накрая е готова. Проблемът със сложното изследване бе, че петима лекари бяха назначени, но един от тях почина преди месеци, други се разболяваха, а трети имаха и ангажименти. Това усложни изключително много процеса, а и трябваше да се търси заместник на починалия лекар. В крайна сметка вече всичко е готово и след над 13 години делото е към своя финал, поне на първа инстанция.

Предстои на 13 ноември да бъдат пледоариите по делото и Софийският градски съд да се произнесе в същия ден.

На 12 септември 2011 г. 19-годишната Деяна постъпва в АГ "Шейново", където избира да роди своето първо дете. Дежурен тогава е д-р Лозанов, един от подсъдимите. Взема се решение, че трябва да бъде направено секцио. Операцията извършва лично д-р Лозанов. Младата жена ражда прекрасно и здраво момченце. След това гинекологът пристъпва към възстановяване на направените разрези, но пропуска да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части стават причина за превръщането на матката в огнище на сепсис. Сега обаче се оказва, че лекарите нямат пряка вина, защото изглежда, че така или иначе родилката Деяна е щяла да загуби живота си.

Същия ден д-р Байданова-Василева, която също е на подсъдимата скамейка, е лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започва да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на забравените част от плацента и околоплодни обвивки. През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала. Д-р Василева не назначава нито едно изследване и не помага по никакъв начин на Деяна. На 16 септември въпреки усложненията при родилката д-р Байданова взема решение да я изпише.

На 20 септември 2011 г. Деяна е приета в тежко състояние в "Пирогов". На същата дата след разширен консилиум било взето решение на 19-годишната жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов, друг подсъдим. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков - също подсъдими. При прегледа установяват, че се налага спешна операция. Трябва незабавно да се отстрани матката на родилката и вторично засегнатото дебело черво, но д-р Филипов и екипът му преценяват, че може и да изчакат няколко дни. През следващите дни състоянието на родилката продължава да се влошава. На 28 септември Деяна била преместена в Клиника по нефрология към УМБАЛ "Александровска", а на 7 октомври е извършена лапаротомия, при която отстраняват матката и част от дебелото черво и забравената плацента. 

Въпреки положените усилия от страна на медиците в Александровска болница на 24 октомври 2011 г. 19-годишната Деяна умира от сепсис. Тогава майката на младото момиче - Людмила Велинова, се присъединява към прокуратурата в делото срещу лекарите. Вече над 12 години процесът се влачи. Очаква се да има някакво развитие на 22 май, когато експертизите ще са готови и свидетелите ще бъдат доведени принудително. Обвиняеми по делото са шестима лекари - д-р Явор Лозанов и д-р Елена Байданова-Василева от "Шейново" и д-р Антоний Филипов, д-р Александър Червеняков, д-р Владислав Христов и д-р Христо Цеков от "Пирогов". Според запознати лекарите най-вероятно ще се разминат с условни присъди, а и както знаем, осъдени лекари в България няма.

13-годишна съдебна сага

Съдебната сага започна през 2017 година при съдия Димитрина Ангелова. През 2019 година един от съдебните заседатели си направи отвод заради отправени коментари по негов адрес от повереницата на майката на Деяна. Тогава бе поставена под съмнение неговата обективност и съдебният заседател си направи отвод. Съдия Ангелова също си направи отвод и така трябваше всичко да започне от кота нула. Със съдия Ангелова делото бе почти на финалната права - но уви. После делото бе разпределено на съдия Емил Дечев, който стана заместник-министър, и там процесът бе доста напреднал, но се наложи пак да стартира отначало. След това за трети път делото започна отначало при съдия Тони Гетов. Магистратът действа сравнително бързо. Разпитани са всички свидетели, което им беше и на тях за трети път. Даже четири пъти са разпитвани свидетелите, на трите старта на делото и в досъдебната фаза. Това е голяма пречка, защото след изминали вече 13 години се оказа, че свидетелите са забравили някои детайли и факти около трагичната кончина на Деяна. Сега най-накрая изглежда, че процесът ще приключи при съдия Тони Гетов.

Четете още

Починали експерти спъват делото за смъртта на родилката Деяна

Починали експерти спъват делото за смъртта на родилката Деяна

Искаме поне условни присъди за лекарите, погубили родилката Деяна

Искаме поне условни присъди за лекарите, погубили родилката Деяна

Реклама
Реклама
Реклама