Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/19138569 www.bgdnes.bg

Румен Гайтански ляга под ножа след престоя в ареста

След като си плати гаранцията и излезе от ареста

Бизнесменът с тежка криза в болницата, предстои му интервенция в спешен порядък

На обвинения бизнесмен Румен Гайтански му предстои да легне под ножа за операция, научи "България Днес"! Задържаният бизнесмен прекарва повечето време от последните два месеца вместо в килията - в лечебницата към Софийския затвор или в МВР болница. Медиците се опитват да го излекуват, но нещата се влошават. Преди няколко дни прави тежка криза, която изправя на нокти лекари и надзиратели. Затова му препоръчват да си направи операция. Здравословният му проблем е отпреди време, но се задълбочава в условията на ареста, разкриват негови приближени. Те не искат да издават точната му диагноза заради чувствителна информация.

Реклама

За да запази диагнозата си в тайна, бизнесменът поиска да се засекрети заседанието по преразглеждане на мярката му за неотклонение вчера в Софийския градски съд. Съдия Виктор Чаушев отказва да проведе заседанието при закрити врата заради принципа на публичността на процеса, но указа на страните да се въздържат от споменаване на подробности.

Здравословното състояние на Гайтански става една от причините магистратът да се смили над него и да го пусне срещу парична гаранция от 250 бона. Изненадващо прокуратурата също се включи в искането за определяне на парична гаранция. От обвинението отчитат, че разследването е напреднало, Гайтански е сътрудничил и вече са събрани нужните документи. "Обвиняемият няма да повлияе на разследването или на свидетелите. Видно е, че се нуждае от провеждане на адекватно лечение", категорични са от прокуратурата.

В течение на разследването бизнесменът сменя адвоката си Георги Гатев с Галя Гълъбова, която защитава и обвинения по митническата афера Никола Николов-Паскал. Румен Гайтански е съдействал и е предал доброволно поискани от прокуратурата документи, отбелязва юристката. По думите й клиентът й е дал обяснения три пъти, последно на 8 октомври. В разпита си е споменал името на издирвания бивш шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев като съпричастен към разследваната от него дейност, става ясно в залата.

Разследването се води именно за отпуснат от банката кредит от почти 150 млн. лв. на фирма, свързвана с Румен Гайтански. Той е обвинен като подбудител към длъжностно присвояване. По случая е погнат и Иван Георгиев - собственикът на фирмата, получила парите. Според прокуратурата за обезпечаване на кредита са представени недействителни договори.

Съдия Чаушев прави анализ на събраните улики и отсича, че има данни за извършено от Гайтански престъпление, но не това, в което е обвинен. Посочва конкретни членове от Наказателния кодекс - за предоставяне на неверни данни за получаване на кредит или за сключена неизгодна сделка, които се наказват по-леко.

Магистратът изтъква, че "доказателствената пътека води до други две лица", които са свидетели, а не обвиняеми - това са Николай Мирчев, началник на кредитирането, и Андон Георгиев, който е бил съветник на Мавродиев. Не е изследвана ролята им в престъплението, смята съдията.

Гайтански, известен с прозвището Вълка, ще излезе на свобода, когато втората инстанция потвърди и си внесе определената гаранция.

Четете още

Румен Гайтански излиза от килията срещу 250 бона гаранция

Румен Гайтански излиза от килията срещу 250 бона гаранция

Румен Гайтански поиска засекретяване на мярката му, заради влошеното му здраве!

Румен Гайтански поиска засекретяване на мярката му, заради влошеното му здраве!

Ексклузивно! Румен Гайтански влезе в болница

Ексклузивно! Румен Гайтански влезе в болница

Румен Гайтански-Вълка влиза в политиката

Румен Гайтански-Вълка влиза в политиката

Реклама
Реклама
Реклама