Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/19088126 www.bgdnes.bg

Божков съди България в Страсбург

*Жена му Елена Динева и фондация "Тракия" също завеждат искове

*Европейските магистрати задават изясняващи въпроси за тараша, антиките и оповестените му разговори от прокуратурата

Васил Божков съди България в Страсбург! Бизнесменът, жена му Елена Динева и фондация "Тракия" завеждат искове срещу държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), научи "България Днес"!

Реклама

Оплакванията им са свързани с претърсването при акцията, изземане на предмети от колекцията, както и оповестяване на частни разговори на хазартния бос от страна на прокуратурата, става ясно от справка по делото в ЕСПЧ.

Божков е погнат с 20-ина обвинения от разследващите в края на януари 2020 г. Обвиненията са разпределени в три дела. Едното е т.нар. хазартно дело - че е ръководил организирана престъпна група, действала от 2014 г., която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. Второто разследване е за насилствени криминални действия като побои, закани и убийства. Третото е за престъпления срещу Републиката, че е финансирал протестите през 2020 г. срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай Божков бяха обвинени негови близки и партньори, сред които и жена му Елена Динева.

Бизнесменът от своя страна твърди, че е бил жертва на престъпление, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, тогавашния финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. Смята, че акцията срещу него е с цел да се завземе лотарийният му бизнес и да се одържави. След повече от три години в Дубай Божков се върна в България през лятото на м.г.

Преди време се разбра, че хазартният бос ще търси възмездие в Страсбург за фалита на фирмата "Ню геймс". Заради промяната на закона и одържавяването на лотарията дружеството не можа да изплати наградите на печелившите от моментните игри, които стават кредитори в делото за фалита. Според запознати ще се търсят компенсации за стотици милиони.

Освен тях бизнесменът, жена му и фондацията ще настояват за обезщетение за претърсванията, извършени в домовете и офисите им, за изземването и задържането на някои предмети, както и разкриването на четири лични разговора на Божков и вменяването му на вина, без да е осъден.

Реклама

Жалбоподателите твърдят, че са нарушени няколко члена от Европейската конвенция, сред които правото на зачитане на личния и семейния живот, правото на справедлив съдебен процес, правото на ефективни правни средства за защита и правото на защита на собствеността.

По повод жалбите европейските магистрати взимат отношение и задават уточняващи въпроси на страните. Ще се изяснява дали тарашите на бул. "Васил Левски" и ул. "Московска" представляват нарушение на правото на зачитане на личния живот, жилището и кореспонденцията. Ще се уточнява дали тримата жалбоподатели са имали достъп до съд, за да получат решение, свързано с гражданските им права и по-конкретно дали са можели да оспорят законността на действията на разследващите.

Изземването и продължителното задържане на множество предмети, принадлежащи на тримата жалбоподатели, представлява ли нарушение на правото им на зачитане на собствеността им, питат още съдиите от Страсбург. Те се интересуват още дали Божков и останалите са имали вътрешноправно средство за защита, чрез което са могли да формулират оплакванията си от претърсванията, разкритите разговори и други нарушения.

Ще се проверява и дали е спазена презумпцията за невиновност във връзка с коментарите на тогавашния говорител на прокуратурата Сийка Милева по време на пресконференция на 14 юли 2020 г. Именно тогава разследващите оповестяват записи, направени с прилагани спрямо Васил Божков специални разузнавателни средства (СРС). Те са от дните на протестите срещу властта, като се твърди, че босът ги обсъжда заедно с журналист и депутат.

Разкриването от прокуратурата на прихванатите телефонни разговори на Божков представлява ли нарушение на неприкосновеността на личния му живот и кореспонденцията, ще изясняват още по заведеното дело.

Очаква се да се обсъди и начинът на изземане на културно-исторически ценности от уникалната колекция на Божков. По думите му антиките са изнасяни в чували и кашони, като част от тях са обявени за продажба, а други са унищожени при пренасянето.

Позиция по случилото се заемат от фондация "Тракия", които се грижат за уникалната колекция. След акцията те посочват, че за предметите има всички нужни документи и спекулациите за легитимността на колекцията са нелепи.

Отбелязва се, че транспортирането на предметите, без да бъдат спазени строгите международни стандарти, може да доведе до унищожаването им. За организирането на всяка от нужните опаковки и контейнери е нужен поне месец, коментират специалистите реставратори. По техни данни държавните музеи не разполагат с подобни ресурси за съхранение на ценностите.

Планира участие в следващи избори

Участие на следващите избори планира да вземе Васил Божков. Той обявява, че за предстоящите няма да подкрепи никого, защото не вижда сред кандидатите такива, които биха се борили срещу корупцията и останалите важни принципи. Затова бизнесменът ще чака да се потвърди регистрацията на партията му "Център".

Четете още

Васил Божков ще се пробва на следващите избори

Васил Божков ще се пробва на следващите избори

Божков вече не е обвиняем за покушението над Алексей Петров

Божков вече не е обвиняем за покушението над Алексей Петров

Всички свидетели по хазартното дело на Божков ще бъдат разпитани през ноември

Всички свидетели по хазартното дело на Божков ще бъдат разпитани през ноември

"Килърско дело" срещу Васил Божков влезе в съда!

"Килърско дело" срещу Васил Божков влезе в съда!

Реклама
Реклама
Реклама