Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18991171 www.bgdnes.bg

Дара, кеф ще ми е да ти пръсна черепа!

Гергана няма да носи отговорност за заплахите към певицата

Тези и подобни заплахи отправя към изпълнителката диагностицираната с шизофрения подсъдима

Гергана Неделчева не може и няма да носи наказателна отговорност за заплахите към Дара Екимова! Това гласи постановление на Районната прокуратура в Димитровград към Окръжна прокуратура - Хасково, където се води разследването за заплахите на пловдивчанката към певицата и други известни в социалните мрежи, научи "България Днес".

Реклама

За състоянието на 28-годишната Гергана беше назначена психиатрична експертиза, която излиза с резултат, че тя страда от параноидна шизофрения. Така вчера Районният съд в Пловдив изпрати младата жена на 3-месечно лечение в клиника в Кърджали.

Производство по Закона за здравето цели да се положат мерки лицето да оздравее. По наказателното производство могат да се вземат принудителни медицински мерки, Районната прокуратура ще прецени дали да го завежда след престоя на Гергана в Кърджали, обяснява адвокат Десислава Матева, която брани интересите на гласовитата Дара.

Актът на прокуратурата, че Гергана няма да отговаря пред закона за стореното, е влязъл в сила. Той се основава на тройна психиатрична експертиза за заболяването й и е във връзка със заведеното досъдебно производство, по което са извършвани и претърсвания и изземвания в дома й. Тарашът е предприет след поредица сигнали от пострадалите Дара, продуцентката Саня Армутлиева и инфлуенсърката Ясмин Кирилова. Тогава са иззети устройствата на младата жена. Именно в Димитровград и Хасково са извършени следствените действия по случая като експертизи, разпити на пострадали и свидетели и т.н.

Гергана използвала различни профили във фейсбук и тикток, за да изпраща съобщенията. Пускала ги и под публични постове на лейбъла на Дара Екимова. "Кеф ще ми е да ти пръсна черепа", "Смъртта ти е до няколко дни" и "Долнопробен боклук, скоро ще бъдеш на парчета" са част от съобщенията и коментарите, които изпълнителката на "Дишай" получавала онлайн.

Дори да се образува дело, то ще е за принудително лечение, но като форма на наказание по смисъла на НК като замяна на обичайните наказания. Тези мерки са с по-дългосреочен ефект, обяснява юристката на Дара Екимова.

Реклама

"Ние целим нещата да бъдат в нормалния си ход - тези лица да не получават повече заплахи, а ако Гергана наистина има нужда от лечение, то да бъде проведено. Да се надяваме, че в някакъв момент тя ще оздравее и ще има нормален социален живот. Не търсим вендета някой да лежи в затвора, а заплахите да спрат", категорична е адвокат Матева пред вестника.

На подобно мнение е и прокурорът Димитър Пехливанов. По думите му Гергана е опасна за себе си и за околните, затова е поискано тя да бъде лекувана.

"Това е с една-единствена цел - да се подобри състоянието й и да се преустановят действията, които тя извършва спрямо разпитаните свидетели по делото. Най-вече целим да се помогне на това момиче, за да влезе в обществото и да може да живее нормален живот", посочва обвинителят. Той загатва, че вече има подобрение в състоянието й, след като е проведено двуседмично лечение в Центъра за психично здраве в Пловдив, там Гергана е преустановила да изпраща съобщения.

Майката й Стиляна е назначена за неин попечител и ще наблюдава поведението й в бъдеще. След трите месеца тя ще трябва да следи състоянието на дъщеря си и дали продължава да изпраща заплахи в социалните мрежи.

В съда майката коментира, че дъщеря й е жертва и се обръща към институциите да разследват случая. Според нея Гергана е невинна и заплашваните от нея първи са потърсили контакт и са започнали да й пишат.

"Всичко това, което се казва и показва, не е истина. Дъщеря ми не е виновна", коментира Стиляна. По думите й всичко започнало през 2021 г., когато щерка й се запознала с мъж, който я карал да се снима гола. Жената показва и чатове на дъщеря си с мъж на име Боян, с Дара Екимова и с инфлуенсърката Ясмин Кирилова. Според нея съобщенията доказват, че те се подиграват и заплашват Гергана.

"Искам да се разследва целият случай, защото много неща се прикриват за сметка на детето ми. Тя е болна, има си диагноза, но те почват първи. Всичко е провокация", смята Стиляна Неделчева. На въпрос защо не е ограничила дъщеря си от социални мрежи, Стиляна отговаря, че тя не е направила на никой нищо. "Аз не знаех за тоя случай, когато дойдоха ГДБОП, тогава разбрах", кълне се майката.

Заканите спират

След последното съдебно заседание Дара Екимова не е получавала други заплахи, съобщава адвокатката й Десислава Матева. "Ако заплахите продължат, ще мислим какво да правим", казва тя. Очакванията са Гергана да се чувства добре и да бъде лекувана.

Още на първото заседание певицата Дара Екимова се появи в съда, за да разкаже за заплашителните и обидните съобщения. Тя категорично поиска лечение за момичето, като отбеляза, че Гергана е жертва на своята болест.

Четете още

Гергана, която заплашваше Дара Екимова, отива в психиатрия

Гергана, която заплашваше Дара Екимова, отива в психиатрия

Болест протаква решението за душманката на Дара Екимова

Болест протаква решението за душманката на Дара Екимова

Ето кои родни звезди са заплашвани с убийство

Ето кои родни звезди са заплашвани с убийство

Заплашваната Дара Екимова пред Темида: Гергана също е жертва на болестта си

Заплашваната Дара Екимова пред Темида: Гергана също е жертва на болестта си

Реклама
Реклама
Реклама