Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18955206 www.bgdnes.bg

ВНИМАНИЕ! Бизнес, опасен за живота

Тревожни открития из цялата страна 

Радиоактивни плочки в Пловдив, сметище в Плевен, замърсена вода в Хасково крият заплахите

Уран, америций, живак и други опасни вещества поставят под риск живота на много българи. Притеснителните открития на вредните вещества, някои от които радиоактивни, са из цялата страна. Ето някои от най-опасните находки на опасни вещества у нас.

Реклама

Само преди дни бяха открити плочки с радиоактивното вещество америций. Георги Кулов, Боян Зеленков и Васко Асенов бяха задържани за държането на опасния елемент, за който нямат надлежно разрешително. Триото бе спипано на 19 септември при операция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Тогава разследващите откриха 80 плочки с изотопа, източник на йонизиращо лъчение. 44 от тях били превозвани в автомобил на околовръстния път на Пловдив, 35 в карловската вила, а последните - в къща в Първенец. Първоначално били задържани още двама мъже, но прокуратурата не ги обвини. Ден по-късно обаче към наказателна отговорност е привлечен и Васко, след като разследващи намерили още една плочка в тухла в оградата на двора му.

Наблюдаващият прокурор Славена Костова обяви, че мъжете са искали да продават пластините на цена по 5000 евро на парче. Вътрешният министър Атанас Илков обаче увери, че нито една плочка не е стигнала до купувач, тъй като мъжете били под постоянно наблюдение. Нямало риск и за хората и за служителите, участвали в операцията. По време на делото, на което се гледаха мерките за неотклонение на обвиняемите, стана ясно, че същите плочи за били притежание на мъж от Сопот, който вече не е между нас. Как са се сдобили тримата погнати с тези 80 плочки с америций, все още се установява.

През април 2017 година находката бе в пъти по-заплашителна. Във водоснабдяването в Хасково откриха високо съдържание на уран и водата беше забранена за пиене. Установеното количество уран в част от питейната вода на Хасково беше два пъти над нормата. Радиоактивният метал бе установен след извънредни проби, взети от РЗИ – Хасково, от четирите кладенеца на първа помпена станция. Тя водоснабдява с 9 кладенеца, в четири от тях е бе открито наличието на тежкия метал. С тях се захранват квартал "Любен Каравелов", част от централна градска част и част от "Кенана". Допустимата норма на уран е 0,03 микрограма на литър вода. Установеното превишение е два пъти над нормата. Проблемът уж беше решен, но през 2021 година уранът отново се оказа над нормата. Тогава бе открито леко завишение на веществото. Отчетени са 0,04 mg/l при препоръчителна стойност по наредба от 0,03 mg/l. През 2023 година хасковлии получиха дежа вю, и то за втори път. Тогава бяха констатирани отклонения в качеството на водата за питейно-битови цели в село Сърница в община Минерални бани. Хората в селото останаха без питейна вода в рамките на месеци.

През 2014 година застрашени се оказаха плевенчани. На 20 май на сметището в местността Сухия язовир в плевенското село Брестовец бяха открити остатъци от метални отпадъци - шлака със съмнение за радиоактивност. Незабавно бе извършена проверка на място от екип на група ДСДФ при ОУПБЗН - Плевен. Тогава специалистите установяват, че металните отпадъци са от шлакообразен материал с ръждив червен цвят и са на отделни участъци по земята на площ от около 150 - 200 квадратни метра. При извършените замервания уредите отчитат радиоактивен материал - радий 226. Тогава районът бе отцепен, а сметището бе почистено.

 200 кг живак в Перник

200 килограма живак и други силно опасни вещества бяха намерени в склад в една от индустриалните зони на Перник. По случая бяха арестувани двама, а трима прокурори се захванаха с разследването на случая.

Тогава властите веднага увериха, че са взети всички мерки и няма опасност за здравето на хората, а отровите вече са преместени. Складът изглежда занемарен и неподходящ за съхранение на опасни вещества - няма под, покривът е на дупки, липсват прозорци. Наоколо е оживено, има куриерски фирми, фитнес, други складове, автоморги, сервизи, но никой от работещите там никога не е подозирал за опасния склад.

Фирмата е имала разрешение да борави с живак, но месеци преди да бъде открит живакът, то е изтекло. Разследващите така и не казаха с какво точно се е занимавала фирмата. Дори и с разрешително при боравенето с живак има правила за употреба. Неговата употреба е забранена в производствените процеси, в които той се използва като катализатор или електрод. Забранено е и използването му при ръчен добив на злато. Какво се случи с това разследването все още не е ясно.

Реклама
Реклама
Реклама