Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18933413 www.bgdnes.bg

Разбиха банда, държала радиоактивно вещество в Карлово

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция в Карлово! Спецакцията е на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС). По първоначална информация опасното вещество е намерено в къща до районното управление в града.

Америцият е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение, уточняват криминалистите.
Америцият е изкуствено получен радиоактивен химичен елемент от групата на актинидите, 95-ият елемент в периодичната система на елементите. Елементът е получен изкуствено през 1944 г. от екипа на Глен Сиборг от Бъркли, Калифорния в металургичната лаборатория на университета в Чикаго, като част от Проекта "Манхатън". Това е кодовото название на проект за създаване на първите в света ядрени оръжия.

Действията по разследването са координирани лично от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Повече подробности за радиоактивното вещество ще дадат следобяда служебният вътрешен министър Атанас Илков, председателят на ДАНС Петър Тончев и окръжният прокурор Ваня Христева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама